Apple’ın karma gerçeklik başlığı WWDC 2023’te görücüye çıkacak
Bloomberg’in son raporuna göre, Apple’ın uzun süredir söylentileri dolaşan karma gerçeklik başlığını, geleneksel olarak Haziran 2023’te düzenlenen bu yılki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) açıklayacağı bildiriliyor.
Açılış tarihi, teknolojik zorluklar nedeniyle birçok kez ertelendi. Başlangıçta ilkbaharda piyasaya çıkması gerekiyordu, ancak şimdi 2023’ün sonunda satışa çıkmadan önce WWDC’de duyurulacak.
Şirketin “Reality Pro” olarak adlandırılacağı söylenen kulaklığının, kayak gözlüğüne benzeyen ve 3D içerik yayınlayabilen oldukça güçlü bir cihaz olacağı düşünülüyor. Gelişmiş el izleme, FaceTime arayanları gerçekçi bir şekilde gösterme yeteneği, sanal gerçeklikten çıkmanıza izin veren bir dijital taç ve daha fazlası gibi birçok yeteneğe sahiptir.
Mevcut en son bilgilere göre Apple, başlığı yaklaşık 3.000 $’a satmayı hedefliyor ve bu da onu şirket tarafından bugüne kadar yapılmış en pahalı giyilebilir ürün yapıyor.
Hepimizin bildiği gibi bu tür çığır açan ürünlerin çıkış tarihi değişebiliyor ancak Apple bu kez ürünü 2023’ün sonuna kadar piyasaya sürmeyi umuyor. Her şey planlandığı gibi giderse, Apple MR şapkaları büyük ihtimalle uluslararası lansmanını yapacak. WWDC’de ve gadget 2023’ün sonlarında mağazalara ulaşabilir.
Apple’ın karma gerçeklik kulaklığı, piyasaya çıktığı anda diğer Apple ürünleri gibi popülerlik kazanamayabilir. Yine de, çok sayıda teknik görüşe göre, Apple’ın karma gerçeklik kulaklığı büyüme potansiyeline sahip ve yakın gelecekte Apple için daha önemli bir gelir kaynağı haline gelebilir.
Microsoft, Alphabet ve diğer şirketler, çeşitli sektörlerde pazar payı elde etmek için yapay zeka teknolojisini geliştirmeye ve uygulamaya milyarlarca dolar harcıyor.
OpenAI’den ChatGPT ile rekabet edebilmek için (Microsoft bu firmaya milyarlarca dolar yatırım yaptı), Google’ın ana şirketi Alphabet, LaMDA tarafından desteklenen bir AI hizmeti olan Bard AI’yı piyasaya sürdü.
Google kısa bir süre önce, Workspace ürünlerinin makine öğreniminin metin ve grafik oluşturmasını sağlamak için birkaç yapay zeka entegrasyonunu duyurdu. Google Dokümanlar, Gmail, E-Tablolar ve Slaytlar dahil olmak üzere Google’ın Workspace uygulamaları için gelecekteki birkaç üretken yapay zeka özelliği duyuruldu.
Özellikler şunları içerir:
- Beyin fırtınası yapmak, özetlemek ve içerik oluşturmak için Google Documents yapay zekasının yeni yolları.
- Gmail’in, kullanıcıların hızlı madde işaretlerinden tam e-postalar oluşturma kapasitesi.
- Google Slaytlar’ın sunumları göstermek için yapay zeka görüntüleri, ses ve video oluşturma yeteneği.
Şirket, bulut müşterilerinin yapay zekayı iş arkadaşlarına e-posta göndermek, sunumlar ve satış eğitimi belgeleri oluşturmak ve toplantılar sırasında not almak için nasıl kullanabileceğini gösterdi. Geliştiriciler, şirketin temel AI modellerinden bazılarını piyasaya sürmesi nedeniyle artık Google’ın teknolojisini kullanan uygulamalar oluşturabilir.
ChatGPT geçen yıl piyasaya çıktı ve Microsoft, Şubat 2023’te Bing chatbot özellikli arama motorunu piyasaya sürdü. O zamandan beri Google, ürünlerinde bir dizi yapay zeka güncellemesi duyurarak yeni yapay zeka yarışında rakiplerini geride bırakma kararlılığını gösterdi.
ABD merkezli bir dizi “güvenilir test kullanıcısı”, şirketin bu ay tanıttığı birkaç yeni yapay zeka özelliğine erişebilecek. Google, bu ve diğer yeteneklerin yılın ilerleyen zamanlarında halka açılacağını iddia ediyor, ancak kesin tarihi açıklamadı.
OpenAI, metin veya resim girişlerini kabul edebilen GPT-4’ü duyurdu
OpenAI, araştırma blogunda en son GPT-4 sürümünü yayınladı. Rapora göre GPT-4, yalnızca metin çıktısı üretirken görüntü ve metin girişlerini kabul edebilen oldukça büyük bir çok modlu sistemdir.
Aylarca süren fısıltılar ve spekülasyonlardan sonra, OpenAI nihayet problem çözme yeteneğinde devrim niteliğinde bir gelişme olan GPT-4’ü ortaya çıkardı.
Open AI, GPT-4’ün “her zamankinden daha yenilikçi ve işbirlikçi” olduğunu ve “zor durumların üstesinden gelmede daha isabetli” olduğunu iddia ediyor. Hem metin hem de görüntü girişini anlayabilmesine rağmen, yalnızca metin yanıtları üretilir.
OpenAI’ye göre GPT-4, altı aylık bir güvenlik eğitiminden geçmişti ve bu eğitim aynı zamanda dahili testlerde GPT’ye göre “kısıtlanmış içerik taleplerine yanıt verme olasılığının %82 daha az olduğunu” ve “gerçek yanıtlar verme olasılığının %40 daha yüksek olduğunu” belirtti. -3,5”
Resmi olmayan bir sohbette OpenAI, GPT-4 ile selefi GPT-3.5 arasında “ince” bir fark olduğunu iddia etti (GPT-3.5, ChatGPT’ye güç veren modeldir). OpenAI CEO’su Sam Altman, GPT-4’ün “hala kusurlu, hâlâ kısıtlı” olduğunu belirterek, “ilk kullanımda, onunla daha fazla zaman geçirdikten sonra olduğundan daha dikkat çekici göründüğünü” ekledi.
OpenAI, sistemlerin birçok gerçek dünya koşulunda insanlardan daha az etkili olma ve çeşitli profesyonel ve akademik kriterlerde insan seviyelerinde performans gösterme de dahil olmak üzere hala aynı sorunların çoğuna sahip olduğuna dikkat çekiyor.
Halk, güncellenmiş GPT-4’e, OpenAI’nin Microsoft’un Bing sohbet robotuna güç veren aylık 20 ABD doları tutarındaki ChatGPT üyeliği olan ChatGPT Plus aracılığıyla erişebilir. Programcıların üzerine inşa etmek için kullanabilecekleri bir API olarak sunulacak.