KDE ve GNOME popüler Linux masaüstü ortamlarıdır.
Bu Linux masaüstü ortamları, kullanıcıya Linux’u kullanması için grafik arayüz sağlar. Örneğin, Linux Mint’i seçerseniz, bir Tarçın masaüstü ortamı elde edersiniz (GNOME 3 tabanlı), Ubuntu’nun varsayılan masaüstü ortamı ise GNOME tabanlıdır. Öte yandan, Kubuntu ve Fedora’nın KDE sürümleri KDE Plazma kullanır.
Bunlar, Windows ve MacOS grafik arayüzlerine benzer. Her ikisi de temel özelliklere bir ağ geçidi sağlar ve kullanıcıların iş akışını, üretkenliğini ve özelleştirmesini doğrudan etkiler.
Ancak deneyimli bir Linux kullanıcısı olarak hangisinin daha iyi olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden bu yazıda GNOME ile KDE Plazma’yı karşılaştıracağım. Karşılaştırmamızın sonunda, nasıl farklı olduklarını ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu öğreneceksiniz.
GNOME ve KDE karşılaştırmasına başlayalım.
GNOME nedir?
GNU Ağ Nesne Modeli Ortamı anlamına gelen GNOME, popüler bir masaüstü ortamıdır. Açık kaynaklı bir yazılımdır ve belirli bir işletim sisteminin (Linux veya Windows) üzerinde çalışır. “guh-nome” olarak telaffuz edilir.
Kullanıma hazır GNOME kullanıcı dostudur ve kullanımı son derece kolaydır. Modern bir görünümü korurken makul miktarda kişiselleştirme sunar.
Kaputun altında, GNOME bir nesne istek aracısı (ORB) kullanır. COBRA’yı (Ortak Nesne İstek Aracısı Mimarisi) destekler ve GNOME tabanlı programların bir ağ üzerinde farklı işletim sistemlerinde bulunarak birlikte çalışmasını sağlar.
Ubuntu 22.04 LTS’de GNOME 42
1999’da GNOME’un kurucuları Miguel de Icaza ve Federico Mena, GNOME 1.0’ı piyasaya sürdü. Hızla popüler oldu ve gelişmeye devam etti. Yazma sırasında, GNOME’un en son sürümü Fedora dağıtımında bulunan GNOME 44’tür.
Birçok popüler Linux dağıtımı, masaüstü ortamı olarak GNOME’u kullanır. Bunlara Fedora, CentOS, Manjaro GNOME sürümü ve Ubuntu dahildir.
Özetle GNOME, kullanım kolaylığı ve bol miktarda özelleştirme sunan modern bir masaüstü ortamıdır. Temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Dikkat dağıtmayan minimalist bir düzen ile birlikte gelir
- Kullanıma hazır temel programlara erişim sunar
- Zengin özelliklere sahip bir uygulama merkezi ile birlikte gelir
- Tutarlı bir düzenle sezgisel olarak tasarlanmış uygulamalar
- Mükemmel erişilebilirlik özellikleri
- Düşük donanım gereksinimi ve düşük bellek tüketimi
- Koyu kullanıcı arayüzünü destekler
GNOME tabanlı Linux dağıtımını denemek istiyorsanız, buradan göz atın.
KDE Plazma nedir?
KDE Plazma, ücretsiz ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamıdır. K masaüstü ortamı anlamına gelir ve topluluk tarafından popüler olarak Plazma olarak bilinir. Kullanıcılara, FreeBSD, Linux, MacOS ve Windows dahil olmak üzere farklı işletim sistemlerinde çalışan, kararlı ancak göze hoş gelen bir grafik kullanıcı arabirimi sunar.
Kutudan çıktığı haliyle Plazma’yı Windows’a tanıdık bulacaksınız. Ayrıca büyük ölçüde özelleştirilebilir olması, deneyimlerini daha iyi üretkenlik, iş akışı ve görünüm için özelleştirmek isteyen deneyimli Linux kullanıcıları için mükemmel bir seçimdir. Özelleştirmenin yanı sıra tonlarca KDE uygulaması da sunar.
Altyazı: Kubuntu’da basitleştirilmiş KDE masaüstü
KDE ilk kez 1996’da Matthias Ettrich ilk sürümünü yayınladığında ortaya çıktı.
Bazı popüler KDE Plazma çalıştıran dağıtımlar arasında Kubuntu, Fedora KDE sürümü, OpenSuse ve KDE Neon bulunur. Ayrıca, bu karşılaştırmayı yazarken KDE’nin en son yayın sürümü 5.27.3’tür.
Özetle KDE, tüm temel özellikler ve uygulamalarla önceden yüklenmiş olarak gelen, son derece özelleştirilebilir bir masaüstü ortamıdır. Temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Windows’a benzer çalışan bir görev çubuğuyla birlikte gelir
- Tabletler ve dizüstü bilgisayarlar için dokunmatik ekran desteği
- Kolay pencere yeniden boyutlandırma
- Kullanımı kolay düzen
- Minimum bellek tüketimi
- Sanal masaüstlerini ve çalışma alanlarını destekler
- Klipper pano yöneticisini kullanan birden fazla pano
KDE tabanlı Linux dağıtımlarına buradan göz atın.
GNOME ve KDE Plazma
Bu bölümde, Plazma ve GNOME arasındaki farkı ele alacağız. Aceleniz varsa, hızlıca göz atmak için karşılaştırma tablosunu kontrol edin.
GNOMEKDE PlazmaKullanıcı deneyimiTemiz bir arayüzle basitleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunar.Plazma ayrıca iyi bir kullanıcı deneyimi sunar, ancak yalnızca uzman kullanıcılar içindir.Kullanıcı arayüzüTemiz, basit ve modern kullanıcı arayüzü.Geleneksel, özelleştirilebilir ve basitleştirilmiş kullanıcı arayüzü.İş akışıHarika kutulu iş akışı, ancak iş akışını ihtiyaçlarınıza göre özelleştirirken sınırlayıcı olabilir. Daha ileri düzey kullanıcıları hedefleyen mükemmel iş akışı özelleştirmesi. Alışmak biraz zaman alabilir, ancak kullanıcının iş akışını büyük ölçüde iyileştirebilir. Uygulamalar Önceden yüklenmiş GNOME uygulamalarından oluşan iyi bir seçim, ancak genel olarak sınırlı uygulamalara sahiptir. KDE ayrıca kullanıma hazır mükemmel uygulamalar sunar. Bunun da ötesinde, oynayabileceğiniz sınırsız uygulama elde edersiniz.ÖzelleştirmeSınırlı özelleştirme.En iyi özelleştirilebilir masaüstü ortamlarından biri.ErişilebilirlikMükemmel erişilebilirlik seçenekleri.Sınırlı erişilebilirlik seçenekleri.Tablo 1.0: GNOME ve KDE Plazma
Kullanıcı deneyimi
GNOME’u hiç kullanmadıysanız, basitliği nedeniyle kullanımının kolay olduğunu göreceksiniz. Temiz bir arayüze, simgeler içeren bir üst panele ve erişilebilirlik seçeneklerine erişime (etkinse) sahiptir. Özelleştirilebilirliği sınırlıdır, ancak yeni kullanıcılar için yeterince iyidir. Genel olarak, daha az seçenek arıyorsanız, ancak Linux’u etkin ve üretken bir şekilde kullanmak için yeterince iyiyseniz, GNOME’u gereksinimlerinize uygun bulacaksınız.
KDE ise yaklaşımında daha esnektir. Burada, deneyiminizi beğeninize göre özelleştirme seçeneğine sahipsiniz. Özelleştirilebilirliğinin yanı sıra göz alıcı bir masaüstü ortamı sunar.
Ayrıca, Windows’tan geçiş yapıyorsanız, benzer düzenler ve yaklaşımlar nedeniyle Windows’u çok tanıdık bulacaksınız.
Genel olarak, KDE Plazma iyi bir kullanıcı deneyimi sunar ve kullanıcıların onu etkili bir şekilde kullanmak için yeni şeyler öğrenmesini gerektirebilir. İsviçre bıçağı yaklaşımı, uzman kullanıcılar arasında onu popüler yapan şeydir.
Kullanıcı arayüzü
GNOME, durum alanı, kullanıcı menüsü, saat ve yardımcı program düğmesi gibi özelliklere kolay erişim için simgeler içeren kullanışlı bir üst çubuğa sahiptir.
Başlık: Basitleştirilmiş arama seçeneği Ubuntu 22.04 LTS’de GNOME 42
Ek olarak, şık arama işlevi aracılığıyla uygulamaları aramak için bir uygulamaları göster seçeneğine sahip olursunuz.
Altyazı: Ubuntu 22.04 LTS’de GNOME 42
Genel olarak GNOME, kolay tanımlama ve kullanım için öğelerin temiz bir şekilde yerleştirildiği modern bir kullanıcı arabirimi sunar. Ancak, kullanıcı arabirimi, KDE ile karşılaştırıldığında işlevsellikten yoksundur.
KDE ise temiz ve kullanımı kolay bir arayüz de sunuyor.
Altyazı: Kubuntu 22.04 LTS’de KDE Plazma sürüm 5.24.7
Geleneksel masaüstü yaklaşımı, ekranın altında bir görev çubuğuna sahip olduğunuz anlamına gelir. Solda bir başlat düğmesi ve sağ altta yardımcı programlar bulunur.
Başlık: Başlat menüsü
Fark etmiş olabileceğiniz gibi, KDE Windows benzeridir. Bunun nedeni, Windows’un KDE’den ilham almasıdır. Burada, uygulamalarınız arasında gezinebilir veya başlat menüsündeki arama çubuğunda hızlıca arama yapabilirsiniz.
Genel olarak, KDE Plasma’nın kullanıcı arayüzünü beğendim. Bu kişisel bir tercihtir ve birçok Linux kullanıcısı GNOME’un minimalist yaklaşımını tercih edebilir.
iş akışı
KDE ve GNOME kullandım ve sunduklarını beğendim.
Kutunun dışında, GNOME iş akışı iyidir. Burada, faaliyetlere genel bakışı açmak için Hot Corner’ı etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca, varsayılan olarak etkinleştirilmiş Aktif Ekran Kenarlarına sahiptir, bu da çoklu görevler için pencereleri hızla kenarlara yaslamanıza olanak tanır.
Başlık: Çoklu görev seçenekleri
GNOME’un çalışma alanları, pencereleri gruplandırmanıza yardımcı olur. Farklı amaçlar için birden fazla çalışma alanı oluşturabileceğiniz için iş akışınızı iyileştirmenize yardımcı olur. Bu sanal masaüstü, dağınıklığı ortadan kaldırır ve gezinmeyi geliştirir. Süper tuşa basarak bu iş akışlarına (sanal masaüstü) erişebilirsiniz. Varsayılan olarak, klavyenizdeki Windows veya Command tuşudur.
Süper tuşu kullanarak çalışma yerleri arasında kolayca geçiş yapabilir ve uygulamaları seçebilirsiniz. Ayrıca, uygulama değiştirme ve çoklu izleme için seçenekler de sunar.
Başlık: Çoklu monitör ve uygulama değiştirme GNOME
GNOME ayrıca iş akışınızı kolaylaştırmak için kısayolları da destekler. Örneğin, hızlı bir şekilde komut çalıştırmak için ALT + F2 tuşlarını kullanabilir veya ALT + TAB tuşlarını kullanarak pencereler arasında geçiş yapabilirsiniz (pencerelere benzer).
Tüm bunlara ek olarak, uzantıları kullanarak GNOME iş akışını özelleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken resmi GNOME uzantı sayfasına gitmek ve iş akışını özelleştirmenizi sağlayan BreezyTile gibi iş akışı uzantılarını yüklemek.
Peki ya KDE? İyi bir iş akışı sunuyor mu?
öyle! Kullanıma hazır, çalışma alanı yönetimine sahip olursunuz. Klavye kısayolları desteği ile kolay pencere yönetimi sunar.
Ayrıca masaüstünde sağ tıklayıp “Show Activity Switcher” > “New Activity” seçerek yeni etkinlik (çalışma alanı) oluşturabilirsiniz. Çalışmanızı kolayca yönetebilmeniz için ayrı bir sanal alan görevi görürler. Oluşturma sırasında adını, açıklamasını ve simgesini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, geçiş için bir kısayol da ayarlayabilirsiniz!
Başlık: Etkinlik ayrıntıları
GNOME gibi, uygulamalar ekleyerek iş akışını özelleştirebilirsiniz.
Kısacası, bir kazanan seçmek zor bir karardır.
Basit bir yaklaşım arıyorsanız GNOME doğru seçimdir. KDE Plazma, iş akışlarını özelleştirmek isteyenler için daha iyi bir seçimdir.
Uygulamalar
Hem KDE hem de GNOME, iyi bir uygulama yelpazesi sunar.
Ancak KDE, kullanıma hazır daha fazla uygulama sunduğu için GNOME’u geride bırakır. Geniş uygulama kitaplığında kolayca gezinmenizi sağlayan Uygulamalar yazılımını sunar. Yeni uygulamaların test edilmesine ve yayınlanmasına aktif olarak katılan KDE topluluğu sayesinde sürekli büyüyen bir kitaplıktır.
KDE’de Okular (belge görüntüleyici), Dolphin (dosya yöneticisi), Kdenlive (video düzenleyici), Konsole (güzel görünümlü bir terminal) ve çok daha fazlası gibi kullanışlı uygulamalara erişim elde edersiniz. Senkronizasyon istiyorsanız, telefonunuzu bilgisayarınıza bağlamak için kullanışlı bir uygulama olan KDE Connect’i de kullanabilirsiniz.
GNOME varsayılan uygulamaları kullanışlıdır ve ben bunları işimi yapmak için sıklıkla kullanırım. Örneğin, GNOME Core uygulamaları bir Hesap Makinesi, Takvim, Saatler, Belge Tarayıcı vb. içerir. Circle uygulamaları ekosistemini genişletir. Burada, bir müzik uygulaması olan Amberol’a veya etiketlemeyi düzenlemek için harika bir uygulama olan Apostrophe’a erişebilirsiniz.
Sonuç olarak KDE, uygulama ekosisteminde GNOME’u yener.
özelleştirme
Özelleştirmeye gelince, en üstte KDE’yi bulacaksınız. Birçok özelleştirme seçeneği ile birlikte gelir. Örneğin, plazma widget’ını kullanarak yeni bilgiler/işlevler eklemek veya masaüstü duvar kağıdını hızla değiştirmek.
Ayrıca, masaüstü simgelerinin boyutunu, genişliğini, sıralamasını ve çok daha fazlasını özelleştirerek düzenleme ve davranış biçimini değiştirebilirsiniz.
Başlık: KDE Plazma’da görünümü kolayca değiştirin
Bu özelliklerin yanı sıra KDE, sistem simgelerini, genel temaları ve hatta Pencere yönetimi temalarını ayarlamanıza izin verir. KDE uygulama başlatıcısını bulamazsanız, GNOME 3 uygulama başlatıcısına benzer şekilde çalışan Uygulama Başlatıcı’yı etkinleştirebilirsiniz (menü simgesine sağ tıklayın > alternatifleri göster > ve Uygulama Panosu’nu seçin).
Başlık: GNOME benzeri bir uygulama başlatıcıya geçin
Kısacası, masaüstü ortamınız üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Burada rengi, pencere yönetimini ve temayı değiştirebilir ve ayrıca widget ekleyebilirsiniz.
Başlık: KDE’deki Widget’lar
GNOME ise KDE kadar kapsamlı özelleştirme sunmuyor. Ancak bu, özelleştirmeden yoksun olduğu anlamına gelmez. GNOME’da değişiklik yapmak için GNOME uzantılarını kullanmanız gerekir. Örneğin, masaüstünüzde ayrıntılı hava durumu bilgilerini göstermek veya Tepsi Simgeleri Yeniden Yüklendi ile tepsi panellerinin görünümünü veya hissini değiştirmek için Açık Hava Durumu uzantısını kullanabilirsiniz. Ek olarak, GNOME karanlık mod da sunar.
KDE, özelleştirme konusunda şüphesiz GNOME’dan daha iyidir. Ancak, varsayılan ayarları kullanmayı seviyorsanız, her ikisinin de eşit derecede iyi olduğunu göreceksiniz.
Özetle, özelleştirme arıyorsanız KDE’yi kullanın. Basit olması açısından GNOME daha uygundur.
Ulaşılabilirlik
Erişilebilirlik açısından GNOME parlıyor. Varsayılan olarak görsel uyarılar, ekran klavyesi, büyük metin veya ekran okuyucu gibi birçok seçeneğe sahiptir. Ayarlar > Erişilebilirlik bölümüne giderek bunları etkinleştirebilirsiniz. Daha fazla ihtiyaç duyanlar için, üst çubuktan etkinleştirmek için “Her Zaman Erişilebilirlik Menüsünü Göster” seçeneğini açabilirsiniz.
Başlık: Erişilebilirlik seçenekleri Ubuntu 22.04’te GNOME
Zil, Değiştirici Tuşlar, Klavye Filtreleri, Fare Gezintisi ve Ekran Okuyucu gibi erişilebilirlik özellikleri sunduğu için KDE erişilebilirlik konusunda da iyidir.
Sonuç olarak, erişilebilirlik söz konusu olduğunda GNOME daha iyidir.
Son düşünceler
Birini seçmemi istersen, hiçbiri diyeceğim. Çünkü ikisini de seviyorum.
GNOME, Linux dağıtımlarına basit ve minimalist bir yaklaşım sunar. Kapsamlı özelleştirmeden yoksun olsa da, yeni başlayanlar için ideal, kullanımı kolay bir ortam sunar. GNOME, daha az seçenekle üretkenliği sürdürmek isteyenler için de harikadır.
Öte yandan KDE’den de vazgeçemem. Zengin özelliklere sahip yaklaşımı, beni Linux ekosistemine daha yakından bağlıyor ve Linux’u neden sevdiğimi hatırlatıyor.
Yani, doğru cevap yok.
Herhangi bir masaüstü ortamını seçmekte özgürsünüz.
Yeni bir kullanıcıysanız, GNOME masaüstü ortamıyla başlamak ve ardından Linux’ta kendinizi rahat hissettiğinizde KDE’ye geçmek iyi bir fikirdir. KDE, tam potansiyeliyle kullanabilecekleri için uzman kullanıcılar için bir zorunluluktur.
Ardından, disk alanı oluşturmak ve silmek için en iyi Linux bölüm yöneticilerine göz atın.