Sabit disk sürücüleriyle karşılaştırıldığında, Katı hal sürücüleri (veya SSD’ler) artık PC tutkunları arasında iki basit nedenden dolayı daha popüler hale geldi: üstün hız ve güvenilirlik. Hâlâ bir HDD kullanıyorsanız ve bir yükseltme arıyorsanız veya yeni bir masaüstü bilgisayar kuruyorsanız, SSD’yi seçmek bilgisayarınızın performansını büyük ölçüde artıracaktır. Uygulama yükleme sürelerinde, dosyaların kopyalanmasında ve daha fazlasında önemli bir fark göreceksiniz. Öyleyse, zaman kaybetmeyelim ve masaüstü bilgisayarınıza bir SSD takmak için adım adım ilerleyelim. Bir SSD takmak o kadar da zor değil, ancak sinirler yeni bilgisayar toplayıcıları için çok fazla olabilir. Bununla birlikte, uyumlu bir SSD’yi nasıl seçeceğinizi, doğru yuvayı nasıl bulacağınızı ve depolama sürücüsünü masaüstünüze nasıl kuracağınızı açıkladığımız için endişelenmeyin.
Bilgisayarınıza SSD Kurun: Adım Adım Kılavuz (2023)
Bu makalede, pin konektörlerine dayalı olarak farklı SSD’leri destekledikleri için bir anakart üzerindeki farklı SSD yuvalarını ayırt etmenize yardımcı olacağız. Anakart üzerindeki doğru yuvaya takılana kadar SSD’niz çalışmayacaktır. Anakartınızdaki SATA ve M.2 yuvaları hakkında daha fazla bilgi için bağlantılı makaleye göz atın. Bunu da geride bıraktıktan sonra, PC’nize M.2 ve 2,5 inç SATA SSD’yi nasıl kuracağınızı öğrenelim.
Bir SSD Kurmadan Önce Hatırlanması Gerekenler
Anakart ile SSD Uyumluluğunu Kontrol Edin
Her modern anakart, belirli bir nesle kadar NVMe SSD’leri destekler. Bugün piyasadaki çoğu anakart NVMe Gen 4 SSD desteğine sahiptir. Bu yuvalar, Gen 3 ile de geriye dönük uyumludur. M.2 yuvalarını BIOS’unuzda yapılandırabilirsiniz ve bunu SSD kurulum kılavuzuna geçmeden önce yapmanızı öneririz. Bütçenize uygun bir SSD almayı planlıyorsanız, sizin için en iyi seçenekleri burada listeledik.
Ek olarak, 2,5 inç veya M.2 form faktörüyle gelen SATA SSD’ler de vardır. Bir M.2 SATA SSD takmak için kullanılan yuva, NVMe M.2 SSD yuvalarıyla aynı değildir. Hangi M.2 yuvalarına sahip olduğunuzu doğrulamak için ana kartınızın kılavuzuna bakın. Ayrıca, bazı anakartlar artık Intel’in 13. Nesil Raptor Lake CPU’larını (Core i9-13900K incelemesini okuyun) ve Ryzen 7000 serisi CPU’ları destekleyen NVMe Gen 5 SSD desteğiyle geliyor. Ancak, bu yeni SSD’ler şu anda piyasaya çıkıyor ve oldukça pahalı.
İşletim Sistemini Taşıyın veya Kurun
Mevcut işletim sisteminizi (OS) taşımaya hazır olun veya yeni bir işletim sistemi için kurulum diskini elinizin altında bulundurun. Windows bölümlerini yeni bir SSD’ye klonlamak, en azından kişisel deneyimimizde bazen birkaç soruna yol açabilir. En çok önerilen yöntem, tüm verilerinizi yedeklemeniz ve yeni SSD’nize temiz bir Windows 11 yüklemesi gerçekleştirmenizdir. Ancak, işletim sistemi bölümünüzü ve verilerini saklamanız gerekmesi durumunda kullanabileceğiniz birçok işletim sistemi geçiş aracı vardır.
Gerekli Güç Kablolarını Kontrol Edin
Güç kaynağında (PSU), PC’nizin ana kartına takılan birkaç konektör bulunur. Bu konektörler arasında SATA güç konektörlerini bulacaksınız ve PC’nize 2,5 inçlik bir SATA SSD takmadan önce hazır bulundurmalısınız. Ek olarak, anakart kutunuzda sağlanan ve çevrimiçi olarak da bulunabilen bir SATA kablosuna ihtiyacınız olacaktır. Bu SATA güç konektörleri ve kabloları buna benzer.
Gerekli Araçları Toplayın
Söylemeye gerek yok ama SSD’yi PC yapınıza kurmak için bazı temel araçlara ihtiyacınız var. Bu durumda, bir Philips Başlı tornavidaya ihtiyacınız vardır. Ek olarak, montaj vidalarına sahip olduğunuzdan emin olun (M.2 SSD için anakartla veya 2,5 inç SATA SSD için bilgisayar kasasıyla birlikte verilir).
İş yeriniz temiz olmalı ve daha ileri gitmeden önce gerekli araçlar organize edilmelidir. Panodan panoya değişen birkaç şeyi doğrulamak için anakart kılavuzuna sahip olmalısınız. Son olarak, elektrostatik hasarı önlemek için kendinizi topraklamayı unutmayın. Bunu sağlamanın harika bir yolu, anti-statik bir bileklik takmaktır.
M.2 SSD’yi PC’nize Kurma
SSD kurulumuna devam etmeden önce, PC kasanızın yan panellerini bir Yıldız tornavida kullanarak açmayı unutmayın. Daha sonra ana karta ve çeşitli bağlantı noktalarına erişim kazanmış olacaksınız. Ayrıca Windows 11’de BIOS’a girmeyi ve SSD’niz için doğru NVMe neslini seçmek için ayarları değiştirmeyi unutmayın.
M.2 NVMe SSD için Kurulum Kılavuzu
1. İlk olarak, ana kartınızda hangi M.2 yuvasının NVMe standardını desteklediğini doğrulayın. Genellikle modern bir anakartta, farklı NVMe nesilleri için özel yuvalara sahip bir SATA M.2 SSD veya bir NVMe M.2 SSD alabilen farklı M.2 yuvaları vardır. NVME M.2 yuvalarının konumunu doğrulamak için anakart kılavuzunuza bakmanız gerekir ve bu, M.2 NVMe SSD’mizi kurmak için son konum olacaktır.
2. NVMe SSD’nizi kurmak için doğru konumdan emin olduğunuzda, anakartınızda bulunabilecek herhangi bir SSD ısı emici kapağını açın.
3. Ardından, SSD’nizi anakartın NVMe M.2 yuvasına 45 derecelik bir açıyla kaydırın.
4. Sıkıca yerine oturduktan sonra, SSD’nin diğer ucundan aşağı doğru bastırın. M.2 yuvasının altında bir mesafe olacak ve NVMe SSD’niz bunun üzerinde sıkıca duracaktır. Bizimki alet gerektirmeyen bir kurulum yöntemiyle karşı karşıya kaldı – bir şey size yabancı geliyorsa anakartınızın el kitabına bakın.
5. Şimdi, ısı emici kapağını tekrar NVMe SSD’nin üzerine yerleştirin; bunun vidası, SSD ve altındaki ayırıcı ile aynı hizada olmalıdır. Soğutucuyu yeniden takarak SSD’yi vidalamaya devam edin.
Not: Anakartınızda bir SSD soğutucu yoksa, anakartınızla birlikte verilen benzersiz bir vidayla SSD’yi doğrudan vidalayabilirsiniz. Ayırıcının aşağıda olduğundan emin olun ve doğru yerde değilse kolayca çıkarıp doğru yere vidalayın (SSD’nizin uzunluğuna göre belirlenir). Varsa, SSD ısı emicisinin plastik kapağını çıkardığınızdan emin olmanız gerekir.
6. İşte bu kadar. Bilgisayarınıza bir NVME M.2 SSD’yi başarıyla kurdunuz. Artık SSD’nin doğru takılıp takılmadığını kontrol ettiğimiz ve kullanıma hazır hale getirdiğimiz kısma geçebilirsiniz.
M.2 SATA SSD için Kurulum Kılavuzu
Ayrıca, ek bir M.2 SATA SSD takmayı veya mevcut olanı yükseltmeyi planlıyorsanız, anakartınızdaki hangi M.2 yuvasının SATA SSD’leri desteklediğini doğrulayın.
1. Modern anakartlarda, SATA SSD’lerin desteklendiği özel M.2 yuvaları bulunur. Bunlar genellikle altta olmak üzere farklı konumlarda bulunur. Hangi M.2 yuvasının SATA SSD’leri desteklediğini öğrenmek için anakartınızın kılavuzuna başvurabilirsiniz.
2. Şimdi yukarıda anlattığımız NVMe SSD ile aynı şekilde M.2 SATA SSD kurulumuna geçebilirsiniz. Yapmanız gereken tek değişiklik, bunun yerine SATA M.2 bağlantı noktasına kurduğunuzdan emin olmaktır.
Not: Burada, NVMe M.2 ve SATA M.2 SSD’ler arasındaki pin çıkışı farklarının görsel bir açıklaması yer almaktadır.
Görüntü Kaynağı: Dell Forumları
Bilgisayarınıza 2,5 inç SATA SSD Nasıl Kurulur
1. İlk olarak, anakartınızdaki SATA Yuvalarının yerini doğrulayın. Şimdi, SATA kablosunu kullanın ve anakartın SATA dişi konnektörünün bir tarafına takın.
Not: SATA kablosunu, hangisi varsa, ilk SATA bağlantı noktalarından birine taktığınızdan emin olun. Modern anakartlar, diğer aygıtların neden olduğu bant genişliği sınırlamaları nedeniyle bazen son birkaç SATA bağlantı noktasını devre dışı bırakır.
2. Ardından, PC kasanıza 2,5 inçlik bir SATA SSD’nin monte edilebileceği konumu bulun. Ardından, SSD’nizi oraya yerleştirin ve sürücüleri depolama bölmesine takmak için sağlanan kasa vidalarıyla vidalayın. Bu adım için Philips Başlı Tornavida kullanmanız gerekir.
3. Ardından, SATA Güç Konnektörünü ve SATA kablonuzun diğer ucunu SATA SSD’ye takın. SATA güç konektörlerini bulmak için güç kaynağınızın kablolarını takip edebilirsiniz.
5. Ve işte! Bilgisayarınıza 2,5 inç SATA SSD’yi nasıl kuracağınızı başarıyla öğrendiniz. Ancak, hala yapmanız gereken bazı şeyler var. BIOS’a erişerek, yeni SSD’nizin tanınıp tanınmadığını kontrol etmelisiniz. Ardından, SSD’yi kullanıma hazır hale getirecek şekilde biçimlendirmeniz gerekir.
Yeni SSD’nizin Doğru Takıldığını Onaylayın
Şimdi, bilgisayarınızı başlatın ve BIOS ayarlarına girmek için sürekli olarak Sil veya F2 tuşuna basın. PC’nizdeki ilk açılış ekranı size BIOS’a girmek için doğru düğmeyi de söyleyecektir. Aksi takdirde, anakart üreticinizin web sitesine gidebilir veya aynı konuda bilgi bulmak için kılavuza bakabilirsiniz.
BIOS ayarlarında, “Disk veya Depolama Bilgileri” bölümünün altında anakartınıza takılı çeşitli depolama aygıtlarını göreceksiniz. Burada BIOS, SSD’nizin markasını, türünü (NVMe veya SATA) ve kapasitesini gösterecektir.
Yeni SSD’nizi Kullanıma Hazır Hale Getirin
Mevcut bilgisayarlarını yükselten ve mevcut bir önyükleme sürücüsünü kullanan kullanıcılar için önce Windows’ta oturum açın. Yeni bir SSD’nin kurulumundan sonra, sürücüyü kullanıma hazır olmadan önce biçimlendirmenizi isteyen bir açılır pencere olacaktır. Alırsanız, açılır pencere aracılığıyla sürücüyü biçimlendirmeniz yeterlidir; sürücünüz kullanıma hazır olacaktır.
Açılır pencerenin görünmemesi durumunda, yeni bir SSD’yi bu şekilde biçimlendirebilir ve Windows 11’de varlığını onaylayabilirsiniz. “Kazan” tuşuna basarak Başlat Menüsünü açın ve “Create and format hard disk partitions” yazın. Ardından, arama sonucuna tıklamak şuna erişmenizi sağlar: disk yönetimi yardımcı programı.
Ardından, sürücü listesine gidin ve yeni sürücünüzün “Ayrılmamış Alan” olarak işaretlendiğini göreceksiniz. Yeni bir birim oluşturmanıza izin verecek seçeneğe erişmek için SSD listesine sağ tıklayın. Bu sihirbazı gözden geçirin ve bittiğinde yeni SSD’yi Windows 11’de biçimlendirmek için bu kılavuza bakın.
Sıkça Sorulan Sorular
Yeni bir SSD takabilir miyim?
Evet, yeni bir SSD’yi uyumlu bir yuvaya takabilirsiniz. 2,5 inç SSD için SATA güç kablosunu da takmanız gerekir. M.2 SSD’ler için, anakartın gücünü tüketirler.
M.2 SSD’yi kurmak için hangi yuvaya?
M.2 SSD’nizi ana karta takmak için kullanılan M.2 yuvaları, hem SATA hem de NVMe SSD’ler için farklıdır. SSD’nizi hangi M.2 yuvasına takacağınızı her zaman anakartınızın kılavuzundan teyit etmelisiniz.
M.2 ve NVMe aynı yuvada mı?
Hayır. Uyumlu bir M.2 yuvası, NVMe SSD’yi taktığınız yerdir. Ancak SATA M.2 SSD’ler, bilgisayarın anakartındaki farklı bir M.2 yuvasına takılır.
Gen 4 NVMe’yi Gen 3 yuvasına koyabilir misiniz?
Evet, Gen 3 yuvasına Gen 4 NVMe SSD takabilirsiniz. Ancak Gen 4 NVMe SSD’nin Gen 3 hızlarında çalışacağını unutmayın. Bu nedenle, yakında PCI-e Gen 4 uyumlu bir anakarta yükseltme yapmadığınız sürece paranızı boşa harcamayın.
Gen 4 NVMe fark yaratır mı?
Evet, iyi bir Gen 4 NVMe, Gen 3’e kıyasla hızlarda önemli bir fark yaratır. Ancak, pratik kullanımı kullanıcıya bağlıdır. Örneğin, bir içerik oluşturucunun büyük miktarda veriyle çalışması gerekir. En yeni NVMe SSD’ler bu senaryolarda kullanışlıdır.
SATA M.2 SSD’m neden tanınmıyor?
M.2 SATA SSD’yi NVMe için tasarlanan gibi uyumsuz bir M.2 yuvasına takmak, sürücünün tanınmamasına neden olur.
NVME M.2 SSD’m neden tanınmıyor?
M.2 NVME SSD’yi, SATA SSD’ler için tasarlanan gibi uyumsuz bir M.2 yuvasına takmak, sürücünün tanınmamasına neden olur.
Bilgisayarınıza SSD Takma
Masaüstü bilgisayarınızın ana kartına bir NVMe veya SATA SSD takma hakkında bilmeniz gereken hemen hemen her şey bu kadar. Yukarıdaki adımları izledikten sonra, bilgisayarınıza başarılı bir şekilde SSD takmış olacaksınız. Geleneksel bir sabit sürücüden (HDD) mi geliyorsunuz? Eğer öyleyse, hız farkı astronomik olacaktır. Önyükleme ve oyun yükleme süreleri hızlı olacak ve bir daha asla HDD’lere geri dönmeyeceksiniz. Katı hal sürücüsünün sağlığını etkin bir şekilde kontrol etmek ve optimize etmek için Samsung Magician gibi bir SSD yönetim yazılımı kullanmanızı öneririz. Microsoft’un PC oyunlarında daha iyi yükleme süreleri ve ayrıntılı varlıklar sağlamak için NVMe SSD’lere özel DirectStorage API’yi nasıl kullandığını öğrenmek için bu makaleyi okuyun. Kurulum sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız veya herhangi bir şüpheniz varsa, aşağıdaki yorumlarda bize bildirin.