Bulut teknolojilerinin tanıtımı ve patlaması, iş gereksinimlerine dayalı olarak uygulamalara ölçeklendirmeyi veya yeni kaynaklar eklemeyi çok kolay hale getirdi. Yine de bulut harcamalarınızı düzenli olarak kontrol etmezseniz size ayrılan limiti kolayca aşabilirsiniz.
Bu nedenle, amacın yalnızca maliyeti izlemek değil, aynı zamanda en çok nerede harcama yaptığınızı belirleyerek iyileştirme yapmak olduğu Azure maliyet yönetimine geçmek çok önemlidir.
Kanıtlanmış Azure maliyet iyileştirme tekniklerini ve modern bir maliyet yönetimi aracını birleştirerek maliyeti tamamen kontrol etmeyi öğrenin.
Azure maliyet yönetimi için en iyi uygulamalar
Doğru boyutta kaynaklar: Gerekenden daha fazla kaynak sağlamak, maliyetlerin yükselmesinin önemli nedenlerinden biridir. Burada, doğru boyutlandırma en uygun çözüm olarak ortaya çıkıyor.
Örneğin, bir Azure ortamı çok büyükse ve 25 Sanal Makineniz varsa, her VM tam potansiyeliyle kullanılmalıdır. Değilse, en iyi eylem, bazı örnekleri küçülterek maliyeti önemli ölçüde düşürmek olacaktır.
Azure kaynaklarını durdurun/başlatın: Azure kaynaklarınızın her zaman etkin olması gerekmez; mesai saatleri dışında duraklatabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda yeniden başlatabilirsiniz. Bunu manuel olarak yapmak zor olacaktır, bu nedenle kaynak tüketimini fark etmeniz ve bunları bir programa göre çalıştırmanız önerilir.
Azure Kaynaklarınızı doğru şekilde etiketleme: Azure’daki etiketler, anahtar/değer çiftleri olarak depolanır. Örneğin, kaynakların nereye konuşlandırıldığını izlemek için “Ortam” başlıklı bir anahtar ekleyebilirsiniz. Dolayısıyla, kaynakları üretime dağıttığınızda, Azure kaynak kullanımı ve maliyet raporlarınızda tanımlayıcı olarak hizmet etmeleri için onlara “Üretim” değerine sahip bir etiket verebilirsiniz.
Bütçeleri belirli ekiplere ve projelere tahsis edin: Bütçeleri belirlemek ve kaynak, kaynak grubu, abonelik, etiket vb. başına maliyetleri görüntülemek çok önemlidir. İdeal olarak, bir ekibin/projenin maksimum bir bütçesi olmalı ve bu seviyedeki maliyetler yakından izlenmelidir.
Uygun depolama katmanını seçin: Depolama bazen maliyet artışının kritik nedeni olabilir, bu nedenle bu yönü en iyi nasıl optimize edeceğinizi düşünmek için zaman ayırmak, maliyetlerden tasarruf etmenize yardımcı olabilir.
Örneğin, premium, sıcak, soğuk ve arşiv gibi farklı depolama katmanları mevcuttur. Bu nedenle, verilerinizi daha uygun bir katmanda depolamak, aylık harcamalarınızı en aza indirebilir ve uzun vadede sizin için daha büyük tasarruf sağlayabilir.
Maliyetlerinizi düzenli olarak izleyin ve analiz edin: Maliyetleri izlemek ve analiz etmek, fazla harcama yapıyor olabileceğiniz alanları keşfetmenize yardımcı olabilir. Yukarıdaki en iyi uygulamalar, maliyetlerden bir dereceye kadar tasarruf etmenize yardımcı olabilir, ancak daha az el işiyle maliyetleri merkezi olarak yönetmek ve izlemek için bir Azure maliyet yönetimi aracı kullanmak daha iyidir.
Azure Maliyet Yönetiminin Avantajları
Yukarıdaki en iyi uygulamaları takip ederek elde edilebilecek çeşitli avantajlar vardır ve işte en önemli ikisi:
Maliyet şeffaflığı ve optimizasyon: Bilinçli harcama kararları vermek için kaynak kullanım modellerini ve ilgili maliyetleri daha iyi anlayabilirsiniz. Azure maliyet yönetiminin uygulanması, maliyetlerin günlük veya aylık olarak izlenmesine yardımcı olabilir ve maliyetlerin potansiyel olarak kaydedilebileceği alanları belirlemenize yol açar.
Maliyet verilerini departmanlara ve projelere eşleyin: Yukarıda bahsedildiği gibi, çoğu bulut sağlayıcısı, kaynakları kategorilere ayırmak için ekleyebileceğiniz meta veri etiketleri olan maliyet tahsisi etiketleri tanımlamanıza izin verir. Bu şekilde, farklı ekipler/projeler/ortamlar tarafından Azure kaynaklarına harcanan maliyetleri tam olarak görün, uygun bütçe sahiplerini uyarın ve gerekli eylemi gerçekleştirin.
Bir Azure maliyet yönetimi aracında nelere dikkat edilmelidir?
İşletmeniz için birini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken yetenekler şunlardır:
- Harcama eşiklerini izleme ve ayarlama yeteneği
- Azure harcamalarını analiz etme ve tahmin etme seçenekleri
- Otomasyon yetenekleri için destek
- Abonelikler genelinde birleştirilmiş maliyet izleme
- Kaynak kullanımı ve maliyetler hakkında daha iyi raporlama
- Uyarı için çeşitli bildirim kanallarıyla entegrasyon
- Aracı satın almadan önce değerlendirmeye yardımcı olacak ücretsiz denemeler veya demo oturumları
Piyasada bulunan en iyi Azure maliyet yönetimi araçları
Kuruluş boyutundan bağımsız olarak tüm Azure kullanıcıları maliyetleri azaltmak isteyecektir. Süreç boyunca size yol göstermesi için, temel özellikleri, avantajları ve ideal senaryolarıyla birlikte en iyi Azure Yönetim araçlarını listeledik.
Yukarıda belirtilen kriterleri göz önünde bulundurarak, Azure maliyetlerini optimize etmek ve yönetmek için en iyi aracı bulalım.
Serverless360 Maliyet Analizörü (Ücretsiz Deneme)
Serverless360’tan Cost Analyzer, Özel Barındırma seçeneği olarak da sunulan bulut tabanlı bir SaaS platformudur. Bununla, çeşitli iş boyutlarına dayalı olarak birden fazla abonelikten Azure maliyetini izleyin ve analiz edin, böylece doğru maliyet tahmini ve tahsisini kolaylaştırın.
Ana Özellikler
- Birden çok Azure aboneliği genelinde yapılan harcamaları tek bir panoda görselleştirin.
- Bir uygulama bağlamından harcanan maliyetin gerçek zamanlı izlenmesi
- Maliyetleri çeşitli düzeylerde analiz edin – Abonelikler, kaynak grupları, bölgeler vb.
- Belirlenen bütçe sınırını aştığınızda uyarı alarak maliyet aşımlarını tespit edin.
- Optimizasyon öncesi ve sonrası maliyetleri tahmin edin ve karşılaştırın
- Üretim dışı saatlerde ve tatillerde boşta kalan kaynakları otomatik olarak duraklatarak maliyetlerden tasarruf edin
- Kaynak çalışma süresine dayalı olarak potansiyel maliyet tasarruflarını tahmin edin
- Geliştirme, test etme ve üretim gibi farklı ortamlarda harcanan maliyeti analiz edin
- Harcamalarınız için aylık veya günlük bir sınır belirleyin ve eşik aşıldığında uyarı alın
Azure Maliyet yönetimi, faturalandırmanızla ilgili öngörüler sağlamak için Azure portalında bulunan yerel bir araçtır. Harcamalara üst düzey bir genel bakış ve maksimum bütçeye ulaşıldığında uyarılar ile maliyet anormalliklerini anlayabilirsiniz.
Ana Özellikler
- Harcamaları izler ve kaynak kullanımını izler
- Hem Azure hem de AWS tarafından yapılan maliyetleri yönetme desteği
- Bütçe aşım uyarılarını ayarlayın
- Maliyet yönetimi verilerini dışa aktarmaya yardımcı olur
- Panoları kullanarak harcanan toplam maliyeti görselleştirin
BulutZero
CloudZero, AWS, GCP, Azure ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli bulut satıcıları ve hizmetleri için harcanan maliyeti görselleştirmeye ve analiz etmeye yardımcı olur. Şirketiniz birden çok buluta güveniyorsa ve tüm bu kaynaklara ilişkin merkezi bir görüşe sahipseniz, bu araç iyi bir seçim olabilir.
Ana Özellikler
- Maksimum bütçe sınırını aştığınızda bildirim alın
- Optimizasyon alanlarını bulmak için bulut maliyet zekası
- Genel, özel, hibrit ve çoklu bulut ortamları için maliyet izleme
- Bir maliyet artışı olduğunda uyarı alın
- Kubernet’lere ve kapsayıcı maliyetlerine ilişkin görünürlük sağlar
CloudCheckr
CloudChekr, AWS, Azure veya GCP gibi çeşitli genel bulut sağlayıcılarında harcanan maliyeti analiz etmek için harcanan manuel çabayı ortadan kaldıran araçlardan biridir. Ayrıca, Cloudcheckr’in maliyet görünürlüğü, optimizasyon önerileri ve kaynak kullanım takibi ile önceden belirlenmiş bütçe sınırına bağlı kalma olasılığınız daha yüksektir.
Ana Özellikler
- Maliyetleri ve kaynak kullanımını görselleştirin
- Panolarla temel trendlere ilişkin içgörüler elde edin
- En çok harcamayı tüketen kaynakları tespit edin
- Doğru boyutlandırma/yeniden dengeleme ile israfın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur
- Çeşitli ekipler için özelleştirilmiş maliyet raporlaması
Çözüm
Azure kaynaklarını ölçeklendirmek o kadar zahmetsizdir ki, birçok ekip harcama kontrolünü kaybeder. Bu nedenle, engelsiz görünürlük, doğru raporlama ve hızla gelişen uygulamaları yönetebilen akıllı optimizasyon sunan bir maliyet yönetimi aracına ihtiyacınız olacaktır.
Bu nedenle, bu makale, çeşitli maliyet yönetimi araçlarına ve tasarrufları en üst düzeye çıkarmak için izlenecek en iyi maliyet optimizasyon stratejilerine ışık tuttu.
Bu Azure performans izleme araçlarına da bakabilirsiniz.