iOS

iOS 16’da Güvenlik Kontrolü Nedir ve iPhone’da Nasıl Kullanılır?

iOS 16’daki birçok yeni özellik arasında iPhone’unuz için yeni Güvenlik Kontrolü özelliği de var. Bu, eşiyle veya yakın temasta bulunduğu başka bir kişiyle kendini tehlikeli bir durumda bulan herkese yardımcı olmak için tasarlanmış önemli bir özelliktir. Hiçbir zaman bu özelliği kullanmak zorunda kalmayacağınızı ummakla birlikte, merak ediyorsanız ve sadece ne olduğunu ve nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, Güvenlik Kontrolü’nün ne olduğu ve nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmıştır. iPhone’da kullanın.

Güvenlik Kontrolü Nedir ve iPhone’da Nasıl Kullanılır (2022)

iOS 16’da Güvenlik Kontrolü Nedir ve Neden Önemlidir?

Peki, ilk etapta Güvenlik Kontrolü nedir? İlk olarak, Apple’ın kullanıcılara, Face ID ve şifreleri kullanarak iPhone’larına erişim gibi bir sürü başka şeyle birlikte, konumlarını uygulamalar ve kişilerle paylaşmayı iptal etme olanağına her zaman izin verdiğini bilmek önemlidir. Ancak Güvenlik Kontrolü, aile içi istismar riski altındaki kişilerin iPhone’un çeşitli yerlerine dağılmış çeşitli ayarları aramak yerine bu izinleri tek bir yerden hızlı bir şekilde ayarlamasını veya tamamen iptal etmesini kolaylaştırır.

Güvenlik Kontrolü iki şekilde çalışır:

  • Acil Sıfırlama
  • Paylaşımı ve Erişimi Yönetin

Aşağıda, bu Güvenlik Kontrolü özelliklerinin her ikisini de ayrıntılı olarak tartışacağız.

İpucu: Güvenlik Kontrolü’nü kullanırken, Güvenlik Kontrolü ekranını anında kapatmak ve Ayarlar uygulamasından çıkmak için ‘Hızlı Çıkış’ düğmesine dokunabilirsiniz. Bu, birisi iPhone’unuzda ne yaptığınızı görmek isterse ve veri paylaşımını ve diğer izinleri iptal ettiğinizi bilmelerini istemiyorsanız bu yardımcı olabilir.

  iOS'ta Gmail'e Üçüncü Taraf veya IMAP E-postası Nasıl Eklenir

iPhone’unuzda Güvenlik Kontrolü Nasıl Kullanılır

Acil Sıfırlama

Adından da anlaşılacağı gibi, Acil Durum Sıfırlama, uygulamalara ve kişilere vermiş olabileceğiniz tüm erişimi paylaşmayı durdurmak için hemen hemen bir kapatma anahtarına benzer. Bu, konumunuz gibi verileri herhangi biriyle (nerede olduğunuzu izlemek için kullanılabilecek uygulamalar dahil) paylaşmayı acilen durdurmanız gereken durumlarda kullanılmak içindir. Bu özelliği nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  • Ayarlar -> Gizlilik ve Güvenlik -> Güvenlik Kontrolü’ne gidin

  • Burada, ‘Acil Durum Sıfırlama’ üzerine dokunun. Face ID/Touch ID/Parola ile kimliğinizi doğruladıktan sonra, ‘Acil Sıfırlamayı Başlat’ etiketli düğmeye dokunun. Bunu yaptığınızda, işlemin üç adımı vardır.

  • Adım 1: Bu adım, iPhone’unuzun artık herhangi bir kişi veya uygulama ile herhangi bir konum verisi, fotoğraf kitaplığı vb. paylaşmamasını sağlayacaktır. Bunu yapmak için ‘Kişileri ve Uygulamaları Sıfırla’ya dokunmanız yeterlidir. ‘Sıfırla’ üzerine dokunarak onaylayın.

  • Adım 1.1: Sıradaki Güvenlik Kontrolü, Apple Kimliğinizde yalnızca kişisel cihazlarınızın oturum açtığından emin olacaktır. Uzaktan çıkış yapmak istediğiniz herhangi bir cihazı seçebilir ve Apple Kimliğinizi bunlardan kaldırabilirsiniz. Cihazları seçtikten sonra, ‘Seçili Cihazları Kaldır’ üzerine dokunun. Böyle bir cihaz yoksa, sadece ‘Atla’ya dokunun.

  • Adım 2: Bu sonraki adım, hesabınız için güvenilir telefon numaralarını ayarlamanıza (veya kaldırmanıza) olanak tanır. Bu telefon numaraları size ait olmalıdır. Bu listede başka telefon numaraları varsa, bunları kolayca kaldırabilir ve ardından ‘Devam’ üzerine dokunabilirsiniz.

  • Adım 2.1: Sırada, Apple Kimliği parolanızı kendinizi çıkarmaya çalıştığınız kişiyle paylaştıysanız, Apple hesabınıza erişememesini sağlamak açıkça önemlidir. Bu adımda Güvenlik Kontrolü, gerekirse Apple Kimliği parolanızı sıfırlamanıza olanak tanır. ‘Şifreyi Güncelle’ düğmesini kullanarak şifrenizi güncelleyebilir veya ‘Ayarlarda Daha Sonra Güncelle’ seçeneğini kullanarak aynı şifreyi saklamayı seçebilirsiniz.

  • 3. Adım: Son olarak, acil durumda irtibat kurulacak kişilerinizi ayarlamanız önemlidir. Bunlar, aile üyeleri veya güvenebileceğiniz arkadaşlar gibi güvenilir kişiler olmalıdır. Tanrı korusun, iPhone’unuzun Acil Durum SOS özelliğini kullanmanız gereken bir durumdaysanız, bu kişilere bildirilecektir. Kişileri buraya ekleyebilir ve ardından ‘Devam’ üzerine dokunabilirsiniz.
  iOS 15 ile şarj sorunları nasıl giderilir

Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra Güvenlik Kontrolü, kişisel güvenliğinizi ve iç huzurunuzu daha da güçlendirmek için yapmak isteyebileceğiniz diğer eylemleri önerecektir. Bu listeyi gözden geçirdikten sonra, sadece ‘Bitti’ üzerine dokunun.

Paylaşımı ve Erişimi Yönetin

Öte yandan, belirli kişiler için izinleri ve paylaşım ayarlarını kaldırmak istiyorsanız, ‘Paylaşımı ve Erişimi Yönet’ başlıklı ikinci seçeneği kullanabilirsiniz. Bu özelliği nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  • Ayarlar -> Gizlilik ve Güvenlik -> Güvenlik Kontrolü’ne gidin.

  • Burada, ‘Paylaşımı ve Erişimi Yönet’e ve ardından ‘Devam’a dokunun.

  • Şimdi, izlenecek üç adım var.
  • Adım 1: Burada, hangi kişilerle bilgi paylaştığınızı ve hangi bilgileri paylaştığınızı görebilirsiniz. Bu sayfayı, konumunuz, iPhone erişiminiz vb. gibi bilgileri artık paylaşmak istemediğiniz kişileri kaldırmak için kullanabilirsiniz.

  • Adım 2: Bir sonraki adımda, hangi uygulamaların bilgilerinize erişimi olduğunu görebilirsiniz. Kendiniz yüklemediğiniz veya artık kullanmak istemediğiniz uygulamaları kaldırabilirsiniz. Bittiğinde, ‘Devam’ üzerine dokunun.

  • Adım 3: Son olarak, Apple Kimliğinizle giriş yaptığınız cihazların bir listesi gösterilecektir. Burada tanınmayan herhangi bir cihaz fark ederseniz, bunları kaldırmalısınız. Ayrıca, kötüye kullanan kişiye ait tüm cihazları kaldırarak artık Apple Kimliğinize erişememesini sağlayabilirsiniz. Böyle bir cihaz yoksa, ‘Atla’ya dokunabilirsiniz.

  • Adım 3.1: Ayrıca güvenilir kişilerinizi doğrulayabilir, artık güvenmediğiniz kişileri kaldırabilir ve gerekirse başkalarını ekleyebilirsiniz. Bittiğinde, sadece ‘Devam’ üzerine dokunun.

  • Adım 3.2: Ardından, iPhone sizden Apple Kimliği parolanızı güncellemenizi isteyecektir. Bu, kötüye kullanım ilişkisinin failinin şifrenizi bir yere yazması veya bir şifre yöneticisine kaydetmesi durumunda kullanışlıdır. Parolanızı hızla güncelleyebilir ve başka kimsenin Apple Kimliğinize erişmemesini sağlayabilirsiniz.

  • Adım 3.3: Acil durum irtibat kişilerinizi ayarlamanız önemlidir. Bunlar, aile üyeleri veya güvenebileceğiniz arkadaşlar gibi güvenilir kişiler olmalıdır. Tanrı korusun, iPhone’unuzun Acil Durum SOS özelliğini kullanmanız gereken bir durumdaysanız, bu kişilere bildirilecektir. Kişileri buraya ekleyebilir ve ardından ‘Devam’ üzerine dokunabilirsiniz.
  İPhone'unuzu iOS 14'e mi Güncellediniz? Bu Özellikleri Şimdi Deneyin

  • Adım 3.4: Son olarak, verilerinizin güvenliğini sağlamak için cihaz şifrenizi değiştirmeniz istenecektir. Parolanızı değiştirebilir veya isterseniz bu adımı atlayabilirsiniz.

Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra Güvenlik Kontrolü, kişisel güvenliğinizi ve iç huzurunuzu daha da güçlendirmek için yapmak isteyebileceğiniz diğer eylemleri önerecektir. Bu listeyi gözden geçirdikten sonra, sadece ‘Bitti’ üzerine dokunun.

Apple, Güvenlik Değişikliklerini Kimseye Bildirecek mi?

Kullanıcılarının güvenliğini ve gizliliğini sağlamak için Apple, onlarla bilgi, hesap erişimi, konum verileri vb. paylaşımını durdurursanız hiç kimseye haber vermez. Bu, aile içi istismar mağdurlarının (veya risk altındakilerin) faillerin, değişiklikten haberdar olmalarından endişe etmeden cihazlarına ve bilgilerine erişmelerini güvenli bir şekilde kısıtlayabilmelerini sağlamak içindir.

Ancak, başkalarının bilgilerinize artık erişilemediğini kendi kendilerine fark etmelerinin mümkün olduğunu unutmayın. Bu nedenle, Güvenlik Kontrolü’nü kullanmadan önce güvenliğinizi sağlamanız ve bir eylem planınız olması önerilir.

Kişiler ve Uygulamalarla Bilgi Paylaşımını Hızla Durdurmak için Güvenlik Kontrolünü Kullanın

Kimsenin bilgilerinize ve konum verilerinize erişmediğinden emin olmak için iPhone’unuzdaki Güvenlik Kontrolünü bu şekilde kullanabilirsiniz. Bu özellik oldukça iyi düşünülmüş gibi görünüyor ve partneriyle tehlikeli bir durumda olan herkes için kullanışlı olabilir. Dahası, ‘Hızlı Çıkış’ seçeneği de güzel bir ektir. Peki, Güvenlik Kontrolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Aile içi istismar ve şiddet riski taşıyanlar için faydalı olduğunu düşünüyor musunuz? Aşağıdaki yorumlarda düşüncelerinizi bize bildirin.