Google Drive’da Dosyaları Paylaşırken Son Kullanma Tarihi Nasıl Belirlenir

Google Drive’dan dosya paylaşmak, müşterilerin ve yüklenicilerin belgelere indirmelerine gerek kalmadan erişmesine izin vermenin harika bir yoludur. Kişilerin dosyalara yalnızca geçici olarak erişmesini istiyorsanız, bunları paylaşırken otomatik bir sona erme tarihi belirleyebilirsiniz. İşte nasıl.

Not: Bu özelliği kullanmak için belgenin sahibi olarak ücretli bir G Suite hesabınızın olması gerekir. Belge paylaştığınız kişilerin belgeleri görüntülemek için ücretli bir hesaba ihtiyacı yoktur.

Google Drive Dosyalarında Son Kullanma Tarihi Nasıl Belirlenir

ateşleyin Google sürücü G Suite hesabınıza bağlıysa, paylaşmak istediğiniz dosyayı sağ tıklayın ve ardından içerik menüsünden “Paylaş”ı tıklayın.

Dosyayı paylaşmak istediğiniz tüm kişilerin e-posta adreslerini ekleyin ve ardından “Gönder” düğmesini tıklayın. Daveti bir Gmail hesabına gönderirseniz, bu kişiler otomatik olarak dosyaya erişebilecek kişiler listesine eklenir. Başka türde bir adrese gönderirseniz, her kişiye dosyaya yönlendiren bir bağlantı içeren bir e-posta gönderilir.

Şimdi, dosyayı sağ tıklayın ve tekrar “Paylaş” komutunu tıklayın.

Bu sefer paylaşım seçenekleri açıkken “Gelişmiş” bağlantısını tıklayın.

Her kişinin iletişim bilgilerinin yanında bir zamanlayıcı simgesi göreceksiniz. Bir son kullanma tarihi belirlemek için tıklayın.

Buradan, 7 gün, 30 gün seçmek veya özel bir son kullanma tarihi belirlemek için “Erişim Süresi Doluyor” açılır menüsünü tıklayın.

“Özel Tarih” seçeneğinin seçilmesi, daha kesin bir tarih seçmeniz için bir takvim açar.

Başka biri için bir son kullanma tarihi belirlemek istiyorsanız, adının yanındaki zamanlayıcıya tıklayın. Her kişi için bir son kullanma tarihi belirlemelisiniz.

Son olarak, tüm kullanıcılara yaptığınız düzenlemeleri sonlandırmak için “Değişiklikleri Kaydet”i tıklayın.

Burada bilmeniz gereken bir uyarı var. Varsayılan olarak, paylaştığınız kişiler dosyayı indirebilir, yazdırabilir veya kopyalayabilir ve bunu yaparlarsa, belirlediğiniz herhangi bir son kullanma tarihinden sonra bu kopyalara erişebilirler. İzinlerini yalnızca görüntüleme olarak ayarlayabilir ve ardından bunu önlemek için “Yorum yapanlar ve görüntüleyenler için indirme, yazdırma ve kopyalama seçeneklerini devre dışı bırak” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz, ancak bu kişiler belgeyi düzenleyemez.

  Veri Doğrulama ile Google E-Tablolardaki Veriler Nasıl Kısıtlanır?

Yine de, bir belgeyi görüntülemek veya belgeye yorum yapmak için yalnızca geçici erişime ihtiyacı olan kişiler varsa, bu özellik harika çalışır.