Apple’ın cihazları pahalıdır. Garantileri pahalıdır ve onarımları pahalıdır. Yıllar geçtikçe, iPhone giderek daha az ‘düzeltilebilir’ hale geldi. iFixit sürekli olarak cihazı tamir edilebilirlik açısından düşük puanlıyor ve Apple gerçekten sorunu çözmeyi umursamıyor. Apple kendi cihazlarını onarmayı tercih ediyor ve kullanıcıları üçüncü taraf onarımları yaptırdıkları için cezalandırmaya çalışacak.
Ekran değiştirildikten sonra Face ID çalışmıyor
iPhone ekranları oldukça sağlamdır ve telefonunuzda her zaman bir ekran koruyucu kullanmalısınız. Ekran koruyucular çok daha esnek hale geldi ve iyi bir koruyucu ekranınızı kurtaracak. Bununla birlikte, kazalar meydana gelir ve yine de ekranınızı parçalayabilir veya çatlatabilirsiniz.
Ekran değiştirildikten sonra Face ID’nin çalışmaması düzeltildi
Ekranınızı değiştirdiyseniz ve değiştirme üçüncü taraf bir onarım servisi tarafından yapıldıysa, cihazınızda Face ID engellenmiştir. Bu, yapılan onarım çalışmasıyla ilgili bir sorun değildir. Bu, Apple’ın ekran onarımına yerleştirdiği bir ‘kontrol’dür.
iFixit’e göre, bu bir yazılım kontrolü değil. Donanımla alakalı. Ekran değiştirildikten sonra sensörlerin cihaza sabitlenmesini içeren sıkıcı bir süreç var. Her şey olması gerektiği gibi olursa Face ID tekrar çalışmaya başlar. Tek sorun, bu tür bir işlemin ortalama bir yetkili servis tarafından takip edilmesinin kolay olmamasıdır. iFixit, çoğu teknik servis atölyesinden daha uzun yıllara dayanan deneyime ve uzmanlığa sahiptir ve bunu yapabilir, ancak birçok kullanıcı için sorunu çözmek için gereken beceri mevcut olmayabilir.
Apple şimdi onayladı Ekranı bir üçüncü taraf onarım servisi tarafından değiştirilen telefonlarda artık Face ID’yi engellemeyecek. Bu düzeltme bir yazılım düzeltmesi olacaktır. Bir iOS güncellemesi kısıtlamayı kaldıracak ancak güncellemenin ne zaman kullanıma sunulacağı belli değil. Güncelleme yayınlanana kadar devre dışı bırakılan Face ID ile yaşayabilir veya iFixit’in detaylandırdığı süreç başına tamir ettirmeyi deneyebilirsiniz. Yapılabilecek başka çok az şey var.
Çözüm
Apple, her yeni iOS güncellemesiyle eski iPhone’ları yavaşlatırdı ve yasal işlem yapılana kadar bunu durdurmadı. AB’deki düzenleyiciler, temel bir tüketici hakkı olarak onarım hakkını zorluyor. İPhone’lar için mevzuat henüz başlamadı, ancak yaparsa, Apple’ın cihazlarını nasıl ürettiğini yeniden düşünmesi gerekebilir. Belki de Apple’ın iPhone’u için hazır yedek parça bulundurmaktansa tamiri imkansız bir cihaz yapması işine yarayabilir ama bu tamamen onun tabi olduğu mevzuata ve telefon üreticisine ne gibi boşluklar sunduğuna bağlı.