Pi-hole, kullanıcıların bir ağa bağlı tüm cihazlarda reklamları ve kötü amaçlı siteleri engellemesine olanak tanıyan bir Linux aracıdır.
İnternetin reklamcılığı dönüştürdüğü gerçeği bir sır değil. Sadece daha az maliyetli olmakla kalmaz, aynı zamanda internet üzerinden reklam vermek, markaların hedef kitleleri demografik özelliklere göre hedeflemesine ve reklamlarının TV, radyo ve gazete gibi geleneksel medya ile mümkün olmayan performansını izlemesine olanak tanır.
PwC’nin 2022 Küresel Eğlence ve Medya Görünümü raporuna göre ABD’deki reklamverenler, çevrimiçi reklamcılık için 189,3 milyar dolar harcadı; bu, TV’de reklam için harcanan 69,7 milyar dolardan 2,7 kat fazlaydı.
Rapor, 2026 yılına kadar çevrimiçi reklam harcamalarının TV reklamlarından 3,8 kat daha fazla olacağını öngörüyor. Giderek daha fazla reklamveren internete reklam yerleştiriyor. Bu, kullanıcıların internette gezinme deneyimini nasıl etkiler?
Global Web Index’in reklam engelleme raporuna göre, çevrimiçi nüfusun %40’ı reklamları engelliyor. Rapor, kullanıcıların reklamları engellemesinin ilk beş nedeninin şunlar olduğunu belirtiyor: İnternette çok fazla reklam var, çok fazla reklam rahatsız edici veya alakasız, reklamlar çok müdahaleci, reklamlar bazen virüs veya böcek içeriyor ve son olarak, reklamlar çok fazla yer kaplıyor ekran alanı.
Reklamverenlerin sayısının artması ve hatta bazılarının agresif reklam teknikleri kullanması nedeniyle, kullanıcılar çevrimiçi deneyimleri üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadan çaresiz kalabilirler.
Ancak, durum böyle olmak zorunda değildir. Pi-hole gibi araçlar, kullanıcıların cihazlarındaki kontrolü geri almalarına ve rahatsız edici ve sinir bozucu reklamları durdurmalarına olanak tanır.
Pi deliği nedir?
Resmi belgelerine göre Pi-hole, herhangi bir istemci tarafı yazılımı yüklemeden cihazlarınızı istenmeyen içerikten koruyan bir Etki Alanı Adı Hizmeti (DNS) çukurudur. Pi-hole’un ne yaptığını anlamak için bilgisayarların internet üzerinden nasıl iletişim kurduğunu bilmek önemlidir.
Bilgisayarlar birbirleriyle internet protokolü (IP) adresleri aracılığıyla iletişim kurar. Bunlar internetteki kaynakları temsil eden sayılardır.
Ancak bilgisayarlar alan adlarını anlayamadıkları için ilgili IP adreslerine dönüştürülmeleri gerekir. Bu, Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) tarafından yapılır. DNS ayrıca DNS havuzlaması yoluyla sitelere erişimi engelleyebilir.
DNS çukuru, kötü amaçlı sitelere veya istenmeyen etki alanlarına erişimi, bu etki alanlarına yönelik istekleri var olmayan veya denetlenen bir IP adresine yönlendirerek engellemek için kullanılan bir yöntemdir. DNS havuzlama, erişimi yasak olan etki alanlarının listesiyle bir DNS sunucusu yapılandırarak çalışır.
DNS sunucusu daha sonra alan adlarına erişim için DNS isteklerini yakalar ve istenen alan adını kendi yasaklı alanlar listesiyle karşılaştırır. Bir eşleşme bulunursa, DNS sunucusu yapılandırılmış kontrolü veya yanlış IP adresini döndürür, böylece istenen yasak etki alanına erişimi bloke eder (sinkholing).
Bir DNS çukurunun ne olduğunu akılda tutarak, Pi-hole’un ağ düzeyinde, ağları reklamlardan ve internet izleyicilerinden koruyan DNS tabanlı bir reklam engelleyici olduğunu söyleyebiliriz. Reklam sunan etki alanlarını engelleyen bir DNS çukuru görevi görür. Ücretsiz olarak mevcuttur ve herhangi bir Linux bilgisayara veya Raspberry Pi mini bilgisayarına kurulabilir.
Pi-hole bir yönlendirici için DNS olarak yapılandırıldığında, tüm ağda reklamlar engellenir. Bu, telefonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları, akıllı TV’ler ve diğer akıllı cihazlar gibi tüm cihazların ağa bağlandığında reklamsız bir deneyim yaşayacağı anlamına gelir. Bu, yalnızca tek bir cihazdaki reklamları engelleyen tarayıcılara yüklenen reklam engelleyicilerden farklıdır.
Reklam sunan etki alanlarını engellemek için Pi-hole, reklam sunan web sitelerinin topluluk tarafından tutulan bir engelleme listesini kullanır. Bağlı bir cihaz reklam sunan bir alana erişmeye çalıştığında, Pi-hole geçersiz bir IP adresiyle yanıt verir ve bu da reklamların engellenmesine neden olur. Pi-hole tarafından kullanılan geçersiz IP adresi 0.0.0.0
Pi-hole Kurma Nedenleri
Bir ağda Pi-hole kurmak çok faydalıdır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
Bir ağdaki tüm cihazlarda reklamları ve istenmeyen siteleri engelleyin
Pi-hole ağ düzeyinde reklamları engellediği için ağı kullanan tüm cihazların reklamsız bir deneyim yaşamasını sağlar. Yalnızca reklamların yanı sıra Pi-hole, kullanıcıların ağ kullanıcıları için güvenli olmadığını düşündükleri tüm web sitelerini engellemelerine olanak tanır. Bu, yetişkinlere yönelik web sitelerinden şiddeti teşvik eden web sitelerine kadar her şey olabilir. Bu şekilde kullanıcılar, özellikle çocuklar, zararlı içerikten korunmaktadır.
Pi-hole, kullanıcıların gizliliğini korur
Reklam şirketleri, kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini izlemek ve gezinme alışkanlıkları hakkında veri toplamak için izleyicileri kullanarak kişiselleştirilmiş reklamlar görüntüler. Bu, çevrimiçi izleyicilerin kullanıcıların gizliliğini korumasını engelleyen bir Pi deliği kullanılarak önlenebilir. Ancak tarayıcı tabanlı reklam engelleyiciler, izleyicilerin kullanıcıların verilerini araştırmasına izin verir.
Geliştirilmiş ağ performansı
Pi-hole istenmeyen içeriği engellediğinden, ağdaki cihazlar tarafından indirilmesi veya işlenmesi gereken veri miktarını azaltarak ağ performansının artmasına neden olabilir.
Cihazları kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer zararlı sitelerden korur
Görüntü Kaynağı: Pi-deliği
Pi-Hole, kullanıcıların reklamsız bir deneyim yaşamasına izin verdiği, verilerinin madenciliğini önlediği, onları zararlı sitelerden koruduğu ve cihazları kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı sitelerinden koruduğu için herhangi bir ağ için çok faydalıdır.
Ayrıca, cihazların kullanıcıların bilgisi veya onayı olmadan kripto para madenciliği yapmak için kullanılmasını önlemek için madeni para madenciliği ağlarını da engeller.
Pi-Hole Kurulum Gereksinimleri
Pi-hole’u bir ev ağına yüklemek için Pi-hole aşağıdaki resmi olarak desteklenen işletim sistemlerinden birini gerektirir:
- ARM mimarisinde Raspberry PI OS’nin Buster/Bullseye sürümü
- Ubuntu, ARM/ x86_64 mimarisinde 20.x/22.x sürümünü yayınladı
- ARM / x86_64 / i386 mimarisinde Debian 10/11 sürümü
- ARM / x86_64 / i386 mimarisinde Fedora sürümü 35/36
- x86_64 üzerinde CentOS Stream 8/9 sürümü
Pi-hole kurulumu yapılacak bilgisayarda en az 512MB RAM olması gerekmektedir. 4GB tavsiye edilse de minimum 2GB boş alan gereklidir.
Son olarak, Pi-hole’u kurmak ve kullanmak için bir internet bağlantısı ve bir yönlendiricinin yönetici paneline erişim gereklidir.
Linux’ta Pi-hole nasıl kurulur
Pi-hole’un Linux’ta nasıl kurulacağını göstermek için bu kurulum kılavuzu, en yaygın kullanılan Linux dağıtımı olan Ubuntu’da Pi-hole’un nasıl kurulacağını ele alacaktır. En son sürüm olan Ubuntu 22.04.1 LTS kullanılacaktır.
Pi-hole’u Ubuntu’ya yüklemek için aşağıdaki adımları izleyin
1 numara. İşletim sisteminizi güncelleyin – Linux’ta herhangi bir yazılım kurmadan önce, işletim sistemini güncellemek iyi bir uygulamadır. Mevcut tüm güncellemeleri yüklemek için terminalde aşağıdaki satırı yürütün:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
2 numara. Statik bir IP adresi yapılandırın – Pi-hole bir sunucu olduğundan, düzgün çalışması için statik bir IP adresine ihtiyacı vardır. Statik IP adresi, siz kendiniz değiştirmediğiniz sürece değişmeyen bir IP adresidir. DNS sunucuları, cihazların nasıl bağlanacağını bilmesi için statik IP adresleri kullanır. Değişmeye devam ederlerse, kullanıcıların interneti kullanmak için bilgisayarlarındaki DNS sunucularını da yeniden yapılandırmaları gerekir. Halihazırda bir statik IP adresiniz yoksa yapılandırmak için:
3 numara. Ayarlar, Wi-Fi’ye gidin ve Dişli Simgesini tıklayın. Ethernet kullanıyorsanız, Ayarlar, Ağ’a gidin ve kablolu bağlantınızın yanındaki Dişli Simgesine tıklayın
#4. IPv4 sekmesine tıklayın ve aşağıdaki ekran görüntüsüyle eşleşecek şekilde değişiklikler yapın
# 5. Çalıştığını doğrulamak için terminali açın ve şunu çalıştırın:
ip address show
Vurgulanan satırda, bir 192.168.0.10 IP adresi eklediğimize ve vurgulanan metinde, kurduğumuz IP’nin statik olduğu anlamına gelen ‘dinamik’ sözcüğü olmadığına dikkat edin.
#6. Terminalde, Pi-hole’u yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın.
curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
Yukarıdaki komutları çalıştırmak, gerekli bağımlılıkları yüklemeye başlar ve ekranda Pi-hole’u kurmanız için bir komut istemine yönlendirir.
#7. Bu ilk ekranda sadece Enter’a basın
# 8. Pi-hole ücretsiz bir araç olduğundan, Pi-hole Bağışları’na giderek bağışlarla desteklemeyi düşünün. Devam etmek için Enter’a basın
# 9. Halihazırda bir Statik IP Adresi oluşturduğumuz için, devam etmek için C’ye basın.
# 10. Tercih ettiğiniz DNS sağlayıcısına gitmek için Yukarı veya Aşağı ok tuşunu kullanın. Herhangi birini seçmekte özgürsünüz, ancak mükemmel gizlilik politikaları nedeniyle genellikle Quad9 (filtreli, ECS, DNSSEC), Cloudflare (DNSSEC) veya OpenDNS (ECS, DNSSEC) önerilir. Tercih ettiğiniz seçimi yaptıktan sonra devam etmek için Enter tuşuna basın.
# 11. Daha önce belirtildiği gibi Pi-hole, reklam sunan etki alanlarını ve kötü amaçlı siteleri engellemek için topluluk tarafından yönetilen bir engelleme listesi kullanır. Bu, Pi-hole’un eklemenizi önerdiği StevenBlack’in Birleşik Ana Bilgisayar Listesidir. Eklemek için Y tuşuna basın.
# 12. Yönetici Web Arayüzü, Pi-hole’u yönetmenin kolay bir yoludur. Kurmamak Pi-hole’un işlevselliğini etkilemez. Ancak, yüklemeniz şiddetle tavsiye edilir. Yüklemek ve devam etmek için Y tuşuna basın
# 13. Lighttpd’yi önceki adımda yüklenen Yönetici Web arabirimiyle kullanmak üzere yüklemek için Y’ye basın.
# 14. Pi-hole’un size Pi-hole DNS’de meydana gelen etkinlikle ilgili doğru istatistikleri göstermesi için. Sorgu günlüğünü etkinleştirmeniz gerekir. Etkinleştirmek ve devam etmek için Y’ye basın
# 15. Önceki adımda oturum açmayı etkinleştirdiğiniz için, burada ne kadar bilgi görmek istediğinizi seçiyorsunuz. Seviye 0, Her şeyi göster, ağda Pi-hole kullanan tüm istemciler (cihazlar) tarafından ziyaret edilen tüm alanların günlüğünü tutacaktır. İstediğiniz kayıt düzeyini seçmek için YUKARI ve AŞAĞI ok tuşlarını kullanın, ardından kurulumu tamamlamak için Enter tuşuna basın. Ancak terminalinizi henüz kapatmayın.
#16 Yönetici Web Arayüzünü önerildiği şekilde yüklediyseniz, Yönetici web sayfasına erişmeniz için size oturum açma ayrıntıları sağlanacaktır. Size siteye bir bağlantı ve bir şifre sağlanacaktır.
#17. Yönetici Web Kullanıcı Arayüzüne erişmek için tarayıcınızı açın, verilen web arayüzü URL’sini girin, bu durumda verilen URL http://192.168.0.10/admin’dir ve verilen oturum açma şifresini girin. sonunda böyle bir ekranda olacaksın
Bu pano, Pi deliği kullanımınızla ilgili tüm gerekli bilgileri gösterecektir. Sağ üst köşede, Reklam Listesindeki Etki Alanları yeşil renkte, alan sayısını gösterir. Önerilen engelleme listesini eklediğimiz için Pi-hole engelleyecektir.
Engellenenler listesine yeni bir web sitesi eklemek istiyorsanız, engellenen alan sayısını gösteren 168.482’nin hemen altındaki Reklam listesini yönet’i tıklayın.
#18 Son adım, kullandığınız yönlendiriciyi, DNS sunucusu olarak Pi-hole kurduğunuz Linux bilgisayarınızı kullanacak şekilde yapılandırmaktır. Yönlendiriciler farklı olduğundan, bunu yapma yöntemi de değişecektir.
Bu nedenle, bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için yönlendiricinizin kılavuzuna bakın. Pi-hole Documentation’da bunun farklı yönlendiricilerde nasıl yapılacağına dair bir sayfa da vardır. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için DNS sunucusu olarak Pi-hole’a gidin.
Sıradaki, Pi-hole’un cihazlarınızda çalışıp çalışmadığını öğrenmek.
Pi-Hole’un düzgün çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?
Pi-hole, bir ağdaki reklamları engellemek için ayarlanmıştır. Bu nedenle, Pi-hole’un çalışıp çalışmadığını anlamanın basit bir yolu, genellikle reklamları olduğunu bildiğiniz bir web sitesini, özellikle CNN, BBC, Reuters vb. haber sitelerini açmaktır.
Daha basit bir yöntem ise bu siteyi Pi-hole test sitesi açmaktır. Sayfada reklam görmüyorsanız Pi-hole çalışıyor demektir. Ancak sitede reklam görüyorsanız Pi-hole çalışmıyor demektir. Yönlendirici yapılandırmanızı kontrol etmeyi düşünün.
Pi-Hole Kurulumundaki Zorluklar
Pi-hole, tıpkı diğer aletler gibi mükemmel değildir. Pi-hole’u kullanırken şu zorluklardan bazılarıyla karşılaşabilirsiniz:
Pi-hole tüm reklamları engellemez
Reklam şirketleri, Pi-hole gibi DNS reklam engelleme araçlarının farkındadır. Bazı şirketler, oyunlarda olduğu gibi reklamları doğrudan uygulamanın koduna koyarak veya YouTube örneğinde olduğu gibi akış verilerinin bir parçası haline getirerek DNS reklam engelleme engelinin üstesinden gelir. Bu nedenle, YouTube reklamlarını görmeye devam edeceksiniz çünkü bu reklamlar, izlediğiniz videonun bir parçası olarak gelir ve ayrı olarak sunulmaz.
Pi deliği bir boşluk bırakır
Reklamların kaplayacağı alanı kaldıran tarayıcı tabanlı reklam engelleyicilerin aksine, Pi-hole reklamları kaldırmaz. Bunun yerine, reklamların yerleştirileceği boş bir alan elde edersiniz. Bu, küçük ekranlı cihazlarda rahatsız edici olabilir.
Pi-hole, bir ağdaki tüm cihazlarda reklamları engeller
Ağ düzeyinde bir reklam engelleme aracı olduğu için ağdaki cihazlara karşı ayrımcılık yapmaz. Daha da kötüsü, bazı cihazlarda engellemeyi kolayca devre dışı bırakacak bir arayüz yok. Bu nedenle, bu belirli cihazlardaki DNS ayarlarını manuel olarak değiştirmeniz gerekir.
Bunun nedeni, Pi-hole’u kapatsanız bile, yönlendirici veya ilgili cihazlardaki DNS ayarlarını sıfırlamadan internete bağlanamayacak olmanızdır.
Eksiklikleri olmasına rağmen, Pi-hole, kullanıcıları korumak ve internette gezinme deneyimlerini daha keyifli hale getirmek için hala çok kullanışlıdır.
Yazarın notu
Pi-hole, interneti kullanan herkes için çok kullanışlı bir araçtır. İnternette gezinmeyi can sıkıcı bir deneyim haline getirebilecek rahatsız edici reklamları engellemenin yanı sıra, kullanıcıların internet etkinliklerini izlemek için cihazlara yerleştirilen internet izleyicilerini engelleyerek çevrimiçi gizliliğinizi koruyabilir.
Ek olarak, bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılım veya fidye yazılımı bulaştırabilen kötü amaçlı sitelere erişimden koruyabilir. Bunun dışında, ağ kullanıcılarını zararlı sitelere erişimden koruyabilir. Kurulumu meşakkatli olsa da Pi-hole, interneti kullanan herkesin çok faydalı bulacağı bir araçtır.