Markdown, çok yönlü bir biçimlendirme dilidir. Blogger, yazar, sosyal medya uzmanı veya teknik yazar olmanız fark etmez; Markdown, üretken ve işbirliğine dayalı kalmanızı sağlar.
Bu makale, daha iyi teknik belgeler, kitaplar, blog gönderileri yazmanıza veya not almanıza yardımcı olacak en iyi Markdown editörlerini kapsayacaktır.
Başlayalım.
Markdown nedir?
Markdown, sezgisel bir yazma yöntemi sunan hafif bir metinden HTML’ye biçimlendirme dilidir (biçimlendirmeyi, yapıyı ve öğeler arasındaki ilişkiyi kontrol etmenizi sağlayan metin kodlama sistemi). 2004’te John Gruber bu fikri ortaya attı ve bu kadar popüler olacağını bilmiyordu.
Bununla biçimlendirme öğeleri eklersiniz ancak görünür bir çıktı almazsınız. Markdown’u kullanırken ek özellikler sunan bir düz metin dosyası düzenleyicisi veya özel bir Markdown düzenleyicisi kullanabilirsiniz. Markdown’ı başlıklar, listeler, metin stilleri vb. HTML öğelerine karşılık gelen içerik yazmak için bir “stil” olarak da düşünebilirsiniz.
Örneğin, kalın bir metin yazmak için, onu çift yıldız işareti(**) ile çevrelemelisiniz.
**Bu kalın bir metindir**
Veya # ile Başlayan Bir
#Bu bire gidiyor
Bu, çoğu web veya metin düzenleyicide bulacağınız WYSIWYG’ye (Ne Görürseniz Onu Alırsınız) benzer olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, sözdizimini öğrenmesi kolaydır ve pratik yaparak ustalaşabilirsiniz. Ayrıca, birçok modern araç, sözdizimini ezberlemeyi gerektirmeyen Markdown sunar.
Markdown Dokümantasyon İçin İyi mi?
Markdown, teknik dokümantasyon yazmak için ideal bir seçimdir. Bunun nedeni, farklı belgelerdeki değişiklikleri birleştirme yeteneği sunmasıdır.
Bu nedenle, ürün belgeleri oluşturmak için ekibinizle birlikte çalışıyorsanız, işbirliğini yönetmek için GitHub gibi bir sürüm kontrol platformu kullanabilirsiniz. Ancak, başarılı olması için ekibinizdeki herkesin biçimlendirme dili olarak Markdown’u benimsemesi gerekir.
Markdown için topluluk desteği de güçlü. Bazı örneklere bakalım. Önde gelen bulut tabanlı kod barındırma platformu GitHub, ürününü belgelemek için Markdown’u kullanıyor. Ardından, teknik belgelerinizi bulutta otomatikleştirmenize, oluşturmanıza, sürümlendirmenize ve barındırmanıza olanak tanıyan Readthedocs’a sahipsiniz. Ve dokümantasyon web sitesini oluşturmak için Markdown dosyalarını kullanabilirsiniz. Yalnızca GitHub deponuzu bağlamanız ve dosyaları göndermeniz gerekir.
MkDocs ve Docusarus, Markdown dosyalarını hızlı bir şekilde barındırmanıza izin veren statik site oluşturuculardır. Bir web sitesi oluşturmak için işaretleme dosyalarını alan Jekyll’i de kullanabilirsiniz.
Son olarak, yerel olarak Markdown’ı destekleyen çevrimiçi yazılım belgelendirme araçları bulacaksınız.
Ayrıca Markdown’ı web sayfaları, PDF veya Zengin Metin Biçimi dahil olmak üzere birden çok biçimde dışa aktarabilirsiniz.
Markdown Editörü nedir?
Markdown editörü, Markdown yazmak için özel bir araç veya web uygulamasıdır. Yazarların dikkat dağıtıcı olmayan bir modda içerik yazmasını sağlar. Ayrıca, canlı önizlemelere, klavye kısayollarına ve gelişmiş biçimlendirmeye de erişebilirsiniz.
Bir Markdown Editörü Seçerken Aranacak Şeyler
Bir yazar olarak, bir Markdown düzenleyicisinde aşağıdakileri arayın. Bunlar şunları içerir:
- Belgenizin nasıl göründüğünü görmek için bir önizleme bölmesi.
- HTML, DOCX ve PDF dahil çok sayıda dışa aktarma seçeneği.
- Odaklanmış yazma oturumları için dikkat dağıtıcı olmayan mod.
- Medium, WordPress vb. dahil olmak üzere farklı platformlarda doğrudan yayın yapabilme.
- Matematiksel ifadeler ve tablolar gibi gelişmiş biçimlendirme seçenekleri sunun.
- Okunabilirlik puanları, kelime sayısı, geçerli oturumda geçirilen süre vb. dahil olmak üzere metinle ilgili hayati bilgileri gösterin.
- Dosyada sezgisel olarak hareket etmek için klavye kısayolları.
Bu özellikler Markdown düzenleyicisinde bulunabilir veya bulunmayabilir. Bu Markdown editör özelliklerini aramanın yanı sıra aşağıdakileri de kontrol etmelisiniz:
- Kullanım kolaylığı
- Kullanıcı arayüzü kalitesi
- uygulama fiyatı
- Düzenleyici özelleştirilebilirliği
Kod Düzenleyici, Markdown Düzenleyici — Yapabilir misiniz?
Halihazırda Visual Studio Code (VSC) veya VSCodium (VSC’ye açık kaynaklı bir alternatif), Atom veya Sublime Text gibi kod düzenleyicileri kullanıyorsanız şanslısınız.
Bu metin editörleri varsayılan olarak Markdown’ı destekler veya bir uzantıya veya pakete güvenmeniz gerekir.
Visual Studio Code yerel Markdown desteği sunar. Markdown içeriğini doğrudan içine yazabilirsiniz. Bunun da ötesinde, Markdown desteğini ve işlevselliğini daha da geliştiren uzantılarına da erişebilirsiniz.
Altyazı: Visual Studio Code’daki Markdown uzantıları.
Aynı şey Atom için de geçerli. Kutudan çıkar çıkmaz Markdown’ı destekler ve Markdown-Writer, Markdown-Scroll-Sync ve Markdown-Format gibi topluluk paketlerini kullanarak desteğini ve işlevselliğini daha da geliştirebilirsiniz.
Ardından, en zengin özelliklere sahip kod editörlerinden biri olan Sublime text var. Son olarak, Markdown’ı GNU Emacs, Notepad++ ve Vim ile etkinleştirebilir ve kullanabilirsiniz.
Kısacası, bu kod editörlerinden herhangi birini kullanıyorsanız, belgelerinizi yazmak için doğrudan Markdown’ı kullanabilirsiniz.
Şimdi, daha iyi belgeler yazmak için en iyi Markdown editörlerini tartışacağız.
Hayalet Yazıcı
Ghostwriter, KDE tabanlı açık kaynaklı bir Markdown editörüdür. Tam ekran modu ile dikkat dağıtmayan yazı sunar. Temaları kullanma seçeneği ile arayüz de temiz.
Ayrıca, biraz Markdown yazdığınızda güncellenen canlı bir önizleme ile birlikte gelir. Ayrıca, oluşturulan HTML’yi bir blog gönderisine kopyalayabilir ve herhangi bir değişiklik yapmadan hemen yayınlayabilirsiniz.
Bu, teknik yazarlar için, işbirliği için dosyaları doğrudan sürüm kontrolüne gönderebildikleri veya Readthedocs veya diğer statik site oluşturucuları kullanarak yayınlayabildikleri için kullanışlıdır.
Ghostwriter’ın dikkate değer özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Kelimeler, karakterler, cümleler, okuma kolaylığı, karmaşık kelimeler, sayfalar ve sınıf düzeyi hakkında bilgi veren oturum ve belge istatistikleri.
- Odak modu, imlecin etrafındaki metni vurgulayarak size içeriği düzenlemek için ihtiyaç duyduğunuz hassasiyeti verir.
- Klavye kısayollarıyla belgeler arasında çevrimiçi gezinin.
- Desteklenen dışa aktarma seçenekleri arasında Pandoc, MultiMarkdown ve commonmark bulunur.
- Belirli tuşları devre dışı bırakan ve daktilo deneyimi sunan Hemingway modunu destekler.
- Denklem yazmak için MathJax’i destekler.
- Otomatik kaydetme sunar, böylece iş her zaman korunur.
- Resimleri kolayca sürükleyip bırakın.
Ghostwriter Linux, MacOS ve Windows’ta kullanılabilir.
Metin İşaretle
MarkText, kullanımı kolay, açık kaynaklı bir Markdown editörüdür. Hız sunar ve kullanılabilirliğe odaklanır.
Kolay dokümantasyon oluşturmaya yardımcı olmak için gerçek zamanlı bir WYSIWYG önizlemesi sunar. Ayrıca GitHub Flavored Markdown Spec (GFM) ve CommonMark Spec’i (CM) destekler. Bu spesifikasyonlara uymak, başkalarının içeriği düzenleyebilmesi veya tüketebilmesi için tutarlılığınıza yardımcı olabilir.
Ayrıca Kadmiyum Işığı, Grafit Işığı, Malzeme Koyusu vb. temalar elde edersiniz.
Ayrıca, üç düzenleme modundan herhangi birini de kullanabilirsiniz:
- Belge kaynağını düzenlemenizi sağlayan Kaynak Kodu.
- Düzenleyiciyi daktilo olarak kullanmak için daktilo modu.
- Odak modu, daha iyi düzenleme için metni vurgulamanızı sağlar.
MarkText’in diğer temel özellikleri şunları içerir:
- PDF ve HTML biçimleri desteklenir.
- Satır içi stili ve paragraf kısayollarını destekler.
- Görüntüleri panodan doğrudan yapıştırın.
Şu anda, MarkText Mac, Windows ve Linux’ta mevcuttur.
tipora
Typora, kullanımı için ödeme yapan bir Markdown editörüdür. Markdown ile etkili bir şekilde çalışmanıza ve başlıklar, paragraflar ve listeler gibi Markdown öğelerini kolayca oluşturmanıza olanak tanır. Listeler, tablolar, kod çitleri, diyagramlar ve hatta matematiksel denklemler gibi gelişmiş öğeleri de kullanabilirsiniz.
Bir yazar olarak, Typora’nın gerçek zamanlı ön izleme özelliğiyle kullanımının kolay olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, CSS kullanarak özelleştirebileceğiniz özel temalar da elde edersiniz.
Typora’nın temel özellikleri şunları içerir:
- Dosya ağacı paneli ve dosya listesi yan panelinin yardımıyla dosyaları düzenleyin.
- Mükemmel ihracat ve ithalat seçenekleri.
- Dikkat dağıtmayan bir ortam sunar.
- Markdown kodunu daha hızlı tamamlamak için otomatik eşleştirme.
- İlerlemenizi görmek için kelime sayısını listeleyin.
Typora’yı 14,99 dolardan başlayan fiyatlarla tek seferlik bir ödeme karşılığında edinebilirsiniz. Windows, Mac ve Linux için kullanılabilir.
Ulysses
Ulysses, popüler bir Mac tabanlı yazma uygulamasıdır. Bununla yazarlar, kitaplar, denemeler ve blog yazımı dahil olmak üzere projelerinin zirvesinde kalabilirler. Teknik bir yazarsanız, Markdown’ı desteklediği için Ulysses’i de yararlı bulacaksınız.
Bununla birlikte, ciddi bir iş için elinize almadan önce, her Markdown öğesini desteklemesi gerektiğinden, Markdown destek listesine göz atın.
Telafi etmek için kendi Markdown XL yerel işaretlemesini kullanır. Ayrıca ek açıklamalar veya yorumlar gibi özellikler sunar.
Kısacası, tam Markdown desteğine ihtiyaç duyduğundan, daha az zorlu teknik işler için Ulysses’i seçin.
Dikkate değer Ulysses özelliklerinden bazıları şunlardır:
- 20 dil desteğiyle yerleşik düzenleme ve düzeltici asistanı.
- Çalışmanızı tek bir tıklamayla PDF’lere, e-kitaplara ve word belgelerine dönüştürün.
- Dikkat dağıtmayan ortam.
- Ghost, Medium, WordPress ve micro.blog’da desteklenen doğrudan yayınlama.
- Bağlı cihazlar arasında sorunsuz senkronizasyon.
Aylık fiyatı 5,99 dolardan başlıyor ve yalnızca Mac için mevcut.
iA Yazarı
Ulysses’in aksine iA Writer, Markdown için tam destekle gelir. Popüler bir Markdown editörüdür ve mükemmel özellikler ve özelleştirme ile birlikte gelir. Ancak yapay zeka (AI) araçlarıyla karıştırmayın.
Kutudan çıktığı haliyle, iA Writer’ı sezgisel ve kullanımı kolay bulacaksınız. Daha iyi yapılandırma için notlarınızı ve fikirlerinizi bağlamanızı sağlar. Ayrıca, belgeler arasında kolay gezinme sağlar veya önceki bir sürüme geri dönmek için geçmiş seçeneğini kullanır.
Diğer Markdown editörleri gibi, iA Writer da daha verimli yazma ve düzenleme için satırdan satıra geçebileceğiniz bir odak modu sunar.
iA Writer’ın diğer temel özellikleri şunları içerir:
- Sözdizimi vurgulama ile birlikte gelir, tekrarları, dağınıklığı veya zayıf fiilleri kaldırmanıza yardımcı olur.
- Klişeleri, doldurucuları ve fazlalıkları hızla ortadan kaldırmak için stil kontrolü sunar.
- Belgelere sürükle ve bırak görüntüleri destekler.
- Daha hızlı iş akışı için şablonlar sunar.
- HTML, Word ve PDF dışa aktarma desteklenir.
iA Writer, Windows, Mac, Android, iPhone ve iPad’de kullanılabilir. Android dışında, iA Writer’ı tek seferlik bir ödeme ile alırsınız.
obsidyen
Dokümantasyon oluşturmak için ürünü anlamanız, geliştiriciler ve yöneticilerle iletişim kurmanız ve teknolojiyi öğrenmeniz gerekir. Bu, zamanla kaybolabilecek veya dağılabilecek birçok bilgi, kavram ve fikirle çalışmak anlamına gelir.
İşte burada Obsidian devreye giriyor. Bilgi tabanınızı yönetmek için özel bir çözüm oluşturmanıza izin veren, kullanımı ücretsiz bir bilgi tabanı Markdown editörüdür.
Son derece özelleştirilebilir ve nasıl göründüğünü, hissettirdiğini ve çalıştığını özelleştirebilirsiniz. Özel CSS ekleyerek veya 25 temel eklenti, 180’den fazla tema veya 880’den fazla topluluk eklentisi kullanarak yapabilirsiniz!
Her şeyin özünde, tam Markdown desteği alırsınız. Ayrıca, bulut tabanlı değildir, bu nedenle verileriniz üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Verilerinizi tercihinize göre yedekleyebilirsiniz.
Obsidyen temel özellikleri şunları içerir:
- Grafik görünümü, geri bağlantılar ve giden bağlantılar dahil olmak üzere bağlı öğeleri destekler.
- Son derece özelleştirilebilir.
- Büyük topluluk.
- 22 dil çeviri.
Obsidian’ı kullanmak ücretsizdir, ancak özel avantajlar için ücretli seçeneğini alabilirsiniz.
titreme
Quiver en çok “Programcının Defteri” olarak bilinir. Belgeleme programlayan ve yazan biriyseniz, Quiver’ı çok faydalı bulacaksınız. Kolay not almak için Markdown’ı ve kod yazmak ve düzenlemek için LaTeX’i destekler. Üretkenliği hızlandırmaya yardımcı olmak için canlı bir Markdown ve LaTeX önizlemesi sunar.
Kolay erişim için Quiver, notların Google Drive, Dropbox vb. bulut depolama platformları aracılığıyla cihazlar arasında senkronize edilmesini destekler. Ayrıca, ekibinizle işbirliği yapabilmeniz için sürüm kontrolünü de destekler. Üstelik tüm kitaplığınızı yedekleyebilir ve tek tıkla geri yükleyebilirsiniz.
Kaputun altında Quiver, kod ve metinle zahmetsizce çalışmak için Ace kod düzenleyicisini kullanır.
Quiver’ın temel özellikleri şunları içerir:
- Takım İşbirliği.
- Bulut senkronizasyonu.
- Entegrasyonları destekler
- Kolay dışa aktarma için Düz JSON Veri biçimini destekler.
- Değişiklikleri kaybetmemeniz için değişiklikleri otomatik olarak kaydeder.
- Kolay yönetim için etiketler sunar.
- Resimleri, dosyaları ve bağlantıları sürükleyip bırakın.
- Anında tam metin arama.
Mac tabanlıdır ve 9,99 ABD doları karşılığında kullanılabilir. Bunun için ödeme yapmak isteyip istemediğinize karar vermeden önce ücretsiz denemesini kullanabilirsiniz.
Hafif Kağıt
Bir Mac kullanıcısıysanız, LightPaper’a bayılacaksınız. Dokümantasyon da dahil olmak üzere içerik yazmak için mükemmel özelliklere sahip hafif bir metin editörüdür.
Kutunun dışında güzel bir kullanıcı arayüzü sunar. Ayrıca, gezinmeyi kolaylaştıran ve dosyalara erişilebilen çok yönlü bir kenar çubuğu sağlar. Ayrıca Hızlı Aç gibi özellikleri destekler; Shadow Notes ve Scratch Notes’a doğrudan kenar çubuğundan erişebilirsiniz.
Gölge ve Karalama Notları, daha sonra belge yazarken kullanabileceğiniz anında notlar oluşturmanıza olanak tanır. Dolayısıyla, araştırma yapıyorsanız, bu özelliği faydalı bulabilirsiniz. Son olarak, GFM ve MultiMarkdown(MM) dahil olmak üzere farklı Markdown çeşitlerini destekler.
LightPaper’ın diğer temel özellikleri şunları içerir:
- Daha iyi iş akışı için birden çok sekme açın.
- Yenilikçi sürükle ve bırak resimler ve bağlantılar.
- Bir belge içinde kolay gezinme için başlık listesi ve kod blokları sunar.
- Belgenizin nasıl göründüğünü görmek için canlı önizleme.
- Bir web sitesinde nasıl görüneceğini görmek için gerçek önizleme.
- Matematik işlemeyi destekler.
- Jekyll oluşturma desteği ile birlikte gelir.
LightPaper, 14 günlük deneme sürümüyle birlikte gelir; 14,99 dolardan başlayan fiyatlarla tek seferlik bir ödeme karşılığında alabilirsiniz.
Akıl Forger
MindForger, not almak için açık kaynaklı bir işaretleme düzenleyicisidir. Bu, teknik yazarların daha iyi belgeler yazmalarına yardımcı olacak bilgileri düzenlemelerine yardımcı olabilir. Elbette, tam Markdown desteğiyle birlikte geldiği için belge yazmak için de kullanabilirsiniz.
MindForger’ın temel özellikleri aşağıdakileri içerir:
- yeniden düzenleme
- Analitik
- etiket gezgini
- matematik desteği
- Yüksek performans
Windows, macOS ve Linux’ta kullanılabilir.
Son sözler
Dokümantasyon, başarılı olmak için doğru araçları gerektirir. Bu gönderi, bir bilgi tabanı oluşturmanıza, belgeler oluşturmanıza ve bunları doğrudan yayınlamanıza yardımcı olabilecek en iyi Markdown editörlerini inceledi.
Ardından, profesyonel bir yazar olmak için en iyi araçlara ve kaynaklara göz atın.