Tehdit aktörleri, hassas verileri çalmak için sürekli olarak şirketleri hedef alıyor. Bu nedenle, bilgi güvenliğini şimdi her zamankinden daha fazla güçlendirmeniz gerekiyor.
Yerinde bir bilgi güvenliği yönetim sistemi (BGYS) ile değerli verilerinizi etkili bir şekilde koruyabilir ve herhangi bir güvenlik olayı sırasında iş sürekliliğini sağlayabilirsiniz.
Dahası, bir BGYS aynı zamanda mevzuat uyumluluğunu karşılamanıza ve yasal sonuçlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Bu ayrıntılı kılavuz, bir BGYS ve onu nasıl uygulayacağınız hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacaktır.
Hadi dalalım.
BGYS Nedir?
Bir bilgi güvenliği yönetim sistemi (ISMS), şirketinizdeki bilgi güvenliğini yönlendirmek, izlemek ve iyileştirmek için politikalar ve prosedürler belirler.
Bir BGYS ayrıca bir kuruluşun hassas verilerinin çalınmaya veya yok edilmeye karşı nasıl korunacağını kapsar ve bilgi güvenliği hedeflerini karşılamak için gerekli tüm azaltma süreçlerini detaylandırır.
Bir BGYS uygulamanın temel amacı, şirketinizdeki bilgi varlıkları etrafındaki güvenlik risklerini belirlemek ve ele almaktır.
Bir BGYS, kurumsal verileri, güvenlik araçlarını ve herhangi bir güvenlik olayı durumunda iş sürekliliği planını işlerken genellikle çalışanların ve satıcıların davranışsal yönleriyle ilgilenir.
Çoğu kuruluş, bilgi güvenliği risklerini en aza indirmek için kapsamlı bir şekilde BGYS uygulasa da, müşteri verileri gibi belirli herhangi bir veri türünü sistematik olarak yönetmek için bir BGYS de dağıtabilirsiniz.
BGYS Nasıl Çalışır?
BGYS, çalışanlarınıza, tedarikçilerinize ve diğer paydaşlara şirketteki hassas bilgileri yönetmek ve korumak için yapılandırılmış bir çerçeve sağlar.
Bir BGYS, bilgi güvenliği ile ilgili süreçlerin ve faaliyetlerin güvenli bir şekilde nasıl yönetilmesi gerektiğine ilişkin güvenlik politikaları ve yönergeleri içerdiğinden, bir BGYS’nin uygulanması, veri ihlalleri gibi güvenlik olaylarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Ek olarak, bir BGYS, şirketinizde bilgi güvenliğini sistematik olarak yönetmekten sorumlu kişilerin rolleri ve sorumlulukları için politikalar belirler. Bir BGYS, güvenlik ekibi üyelerinizin hassas verilerin işlenmesiyle ilişkili riskleri tanımlaması, değerlendirmesi ve azaltması için prosedürleri ana hatlarıyla belirtir.
Bir BGYS uygulamak, bilgi güvenliği önlemlerinizin etkinliğini izlemenize yardımcı olacaktır.
ISMS oluşturmak için yaygın olarak kullanılan uluslararası standart ISO/IEC 27001’dir. Uluslararası Standardizasyon Örgütü ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu ortaklaşa geliştirmiştir.
ISO 27001, bir BGYS’nin karşılaması gereken güvenlik gereksinimlerini tanımlar. ISO/IEC 27001 standardı, şirketinize BGYS’yi oluşturma, uygulama, sürdürme ve sürekli iyileştirme konusunda rehberlik edebilir.
ISO/IEC 27001 sertifikasına sahip olmak, şirketinizin hassas bilgileri güvenli bir şekilde yönetmeye kararlı olduğu anlamına gelir.
Şirketinizin Neden Bir BGYS’ye İhtiyacı Var?
Aşağıdakiler, şirketinizde etkili bir BGYS kullanmanın temel faydalarıdır.
Hassas Verilerinizi Korur
Bir BGYS, türleri ne olursa olsun bilgi varlıklarını korumanıza yardımcı olur. Bu, kağıt tabanlı bilgilerin, bir sabit diskte dijital olarak kaydedilen verilerin ve bulutta kaydedilen bilgilerin yalnızca yetkili personel tarafından kullanılabileceği anlamına gelir.
Ayrıca, BGYS veri kaybını veya hırsızlığı azaltacaktır.
Mevzuat Uyumluluğunun Karşılanmasına Yardımcı Olur
Bazı sektörler, müşteri verilerini korumak için yasalarla sınırlandırılmıştır. Örneğin, sağlık ve finans sektörü.
Uygulanan bir BGYS’ye sahip olmak, şirketinizin yasal uyumluluk ve sözleşme gerekliliklerini karşılamasına yardımcı olur.
İş Sürekliliği Sunar
Bir BGYS uygulamak, hassas verileri çalmak için bilgi sistemlerini hedefleyen siber saldırılara karşı korumayı artırır. Sonuç olarak, kuruluşunuz güvenlik olaylarının oluşumunu en aza indirir. Bu, daha az kesinti ve daha az kesinti anlamına gelir.
Bir BGYS ayrıca, kesinti süresini en aza indirecek şekilde veri ihlalleri gibi güvenlik olaylarında gezinmek için yönergeler sunar.
İşletme Maliyetlerini Düşürür
Şirketinizde bir BGYS uygularken, tüm bilgi varlıklarının derinlemesine bir risk değerlendirmesini yaparsınız. Sonuç olarak, yüksek riskli varlıkları ve düşük riskli varlıkları belirleyebilirsiniz. Bu, doğru güvenlik araçlarını satın almak ve gelişigüzel harcamalardan kaçınmak için güvenlik bütçenizi stratejik olarak harcamanıza yardımcı olur.
Veri ihlalleri büyük miktarlarda paraya mal olur. Bir BGYS, güvenlik olaylarını en aza indirdiği ve kesinti süresini azalttığı için, şirketinizdeki işletme maliyetlerini azaltabilir.
Siber Güvenlik Kültürünü Geliştirin
BGYS, bilgi varlıklarıyla ilişkili güvenlik risklerini yönetmek için bir çerçeve ve sistematik bir yaklaşım sunar. Çalışanlarınızın, tedarikçilerinizin ve diğer paydaşlarınızın hassas verileri güvenli bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Sonuç olarak, bilgi varlıklarıyla ilişkili riskleri anlıyorlar ve bu varlıkları korumak için en iyi güvenlik uygulamalarını takip ediyorlar.
Genel Güvenlik Duruşunu İyileştirir
Bir BGYS uygularken, bilgi verilerinizi korumak için çeşitli güvenlik ve erişim kontrolleri kullanırsınız. Ayrıca, risk değerlendirmesi ve risk azaltma için güçlü bir güvenlik politikası oluşturursunuz. Tüm bunlar, şirketinizin genel güvenlik duruşunu geliştirir.
BGYS Nasıl Uygulanır?
Aşağıdaki adımlar, tehditlere karşı savunma yapmak için şirketinizde bir BGYS uygulamanıza yardımcı olabilir.
1 numara. Hedefleri Belirle
Şirketinizde uyguladığınız BGYS’nin başarısı için hedefler belirlemek çok önemlidir. Bunun nedeni, hedeflerin size bir BGYS’yi uygulamak için net bir yön ve amaç sağlaması ve kaynakları ve çabaları önceliklendirmenize yardımcı olmasıdır.
Bu nedenle, bir BGYS’yi uygulamak için net hedefler belirleyin. Hangi varlıkları korumak istediğinizi ve bunları neden korumak istediğinizi belirleyin. Hedefler belirlerken hassas verilerinizi yöneten çalışanlarınızı, tedarikçilerinizi ve diğer paydaşlarınızı düşünün.
2 numara. Risk Değerlendirmesi Gerçekleştirin
Bir sonraki adım, bilgi işleme varlıklarının değerlendirilmesi ve risk analizinin gerçekleştirilmesi dahil olmak üzere bir risk değerlendirmesi yapmaktır.
Şirketinizde uygulamayı planladığınız BGYS’nin başarısı için uygun varlık tanımlaması çok önemlidir.
Korumak istediğiniz iş açısından kritik varlıkların bir envanterini oluşturun. Varlık listeniz donanım, yazılım, akıllı telefonlar, bilgi veritabanları ve fiziksel konumları içerebilir ancak bunlarla sınırlı değildir. Ardından, seçtiğiniz varlıklara bağlı risk faktörlerini analiz ederek tehditleri ve güvenlik açıklarını değerlendirin.
Ayrıca, yasal gereklilikleri veya uyumluluk yönergelerini değerlendirerek risk faktörlerini analiz edin.
Korumak istediğiniz bilgi varlıklarıyla ilişkili risk faktörlerinin net bir resmini elde ettikten sonra, bu riskler hakkında ne yapmanız gerektiğini belirlemek için bu tanımlanan risk faktörlerinin etkisini tartın.
Risklerin etkisine bağlı olarak şunları seçebilirsiniz:
Riskleri Azaltın
Riskleri azaltmak için güvenlik kontrolleri uygulayabilirsiniz. Örneğin, çevrimiçi güvenlik yazılımı yüklemek, bilgi güvenliği riskini azaltmanın bir yoludur.
Riskleri Aktarın
Risklerle mücadele etmek için siber güvenlik sigortası satın alabilir veya üçüncü bir tarafla ortak olabilirsiniz.
Riskleri Kabul Et
Bu riskleri azaltmak için güvenlik kontrollerinin maliyeti kaybın değerinden fazlaysa hiçbir şey yapmamayı seçebilirsiniz.
Risklerden Kaçının
Bu riskler işinizde onarılamaz hasara neden olsa bile riskleri göz ardı etmeye karar verebilirsiniz.
Elbette risklerden kaçınmamalı ve riskleri azaltmayı ve aktarmayı düşünmemelisiniz.
#3. Risk Yönetimi için Araçlara ve Kaynaklara Sahip Olun
Hafifletilmesi gereken risk faktörlerinin bir listesini oluşturdunuz. Risk yönetimine hazırlanmanın ve bir olay müdahale yönetimi planı oluşturmanın zamanı geldi.
Güçlü bir BGYS, risk faktörlerini tanımlar ve riskleri azaltmak için etkili önlemler sağlar.
Kurumsal varlıkların risklerine bağlı olarak, riskleri tamamen azaltmanıza yardımcı olacak araçları ve kaynakları uygulayın. Bu, hassas verileri korumak için güvenlik ilkeleri oluşturmayı, erişim kontrolleri geliştirmeyi, tedarikçi ilişkilerini yönetmek için ilkelere sahip olmayı ve güvenlik yazılım programlarına yatırım yapmayı içerebilir.
Bilgi güvenliğini kapsamlı bir şekilde geliştirmek için insan kaynakları güvenliği ile fiziksel ve çevresel güvenlik için de yönergeler hazırlamalısınız.
#4. Çalışanlarınızı Eğitin
Bilgi varlıklarınızı korumak için en son siber güvenlik araçlarını uygulayabilirsiniz. Ancak, çalışanlarınız gelişen tehdit ortamını ve hassas bilgilerin ele geçirilmekten nasıl korunacağını bilmedikçe optimum güvenliğe sahip olamazsınız.
Bu nedenle, çalışanlarınızın bilgi varlıklarıyla ilişkili yaygın veri açıklarını ve tehditleri nasıl önleyip azaltacaklarını bilmelerini sağlamak için şirketinizde düzenli olarak güvenlik farkındalığı eğitimi vermelisiniz.
BGYS’nizin başarısını en üst düzeye çıkarmak için çalışanlarınız, BGYS’nin şirket için neden önemli olduğunu ve şirketin BGYS hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için ne yapmaları gerektiğini anlamalıdır. Herhangi bir zamanda BGYS’nizde herhangi bir değişiklik yaparsanız, çalışanlarınızı bundan haberdar edin.
# 5. Belgelendirme Denetimini Yaptırın
Tüketicilere, yatırımcılara veya diğer ilgili taraflara bir BGYS uyguladığınızı göstermek istiyorsanız, bağımsız bir kuruluş tarafından verilmiş bir uygunluk sertifikasına ihtiyacınız olacaktır.
Örneğin, ISO 27001 sertifikası almaya karar verebilirsiniz. Bunu yapmak için, dış denetim için akredite bir belgelendirme kuruluşu seçmeniz gerekecektir. Belgelendirme kuruluşu, uyguladığınız BGYS’nin ISO 27001 standardının gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek için uygulamalarınızı, politikalarınızı ve prosedürlerinizi gözden geçirecektir.
Belgelendirme kuruluşu, bilgi güvenliğini yönetme şeklinizden memnun kaldığında, ISO/IEC 27001 sertifikasını alacaksınız.
Sürekli iyileştirme süreci olarak rutin iç denetimler yapmanız koşuluyla, sertifika genellikle 3 yıla kadar geçerlidir.
#6. Sürekli İyileştirme İçin Bir Plan Yapın
Başarılı bir BGYS’nin sürekli iyileştirme gerektirdiğini söylemeye gerek yok. Bu nedenle, etkinliklerini değerlendirmek için bilgi güvenliği önlemlerinizi izlemeli, kontrol etmeli ve denetlemelisiniz.
Herhangi bir eksiklikle karşılaşırsanız veya yeni bir risk faktörü belirlerseniz, sorunu çözmek için gerekli değişiklikleri uygulayın.
BGYS En İyi Uygulamaları
Aşağıdakiler, bilgi güvenliği yönetim sisteminizin başarısını en üst düzeye çıkarmak için en iyi uygulamalardır.
Veri Erişimini Kesinlikle İzleyin
BGYS’nizi başarılı kılmak için şirketinizdeki veri erişimini izlemelisiniz.
Aşağıdakileri kontrol ettiğinizden emin olun:
- Verilerinize kim erişiyor?
- Verilere nereden erişiliyor?
- Verilere ne zaman erişiliyor?
- Verilere erişmek için hangi cihaz kullanılıyor?
Ek olarak, oturum açma kimlik bilgilerini ve kimlik doğrulamalarını takip etmek için merkezi olarak yönetilen bir çerçeve uygulamanız gerekir. Bu, yalnızca yetkili kişilerin hassas verilere eriştiğini bilmenize yardımcı olacaktır.
Tüm Cihazların Güvenliğini Güçlendirin
Tehdit aktörleri, veri çalmak için bilgi sistemlerindeki güvenlik açıklarından yararlanır. Bu nedenle, hassas verileri işleyen tüm cihazların güvenliğini sağlamlaştırmalısınız.
Tüm yazılım programlarının ve işletim sistemlerinin otomatik güncellemeye ayarlandığından emin olun.
Güçlü Veri Şifrelemesini Uygulayın
Şifreleme, herhangi bir veri ihlali durumunda tehdit aktörlerinin verilerinizi okumasını önleyeceğinden, hassas verilerinizi korumak için bir zorunluluktur. Bu nedenle, ister bir sabit sürücüye ister buluta kaydedilsin, tüm hassas verileri şifrelemeyi bir kural haline getirin.
Hassas Verileri Yedekleyin
Güvenlik sistemleri başarısız olur, veri ihlalleri olur ve bilgisayar korsanları fidye parasını almak için verileri şifreler. Bu nedenle, tüm hassas verilerinizi yedeklemelisiniz. İdeal olarak, verilerinizi hem dijital hem de fiziksel olarak yedeklemelisiniz. Ve tüm yedeklenmiş verilerinizi şifrelediğinizden emin olun.
Orta ve kurumsal işletmeler için bu veri yedekleme çözümlerini keşfedebilirsiniz.
İç Güvenlik Tedbirlerini Düzenli Olarak Denetleyin
Dış denetim, sertifikasyon sürecinin bir parçasıdır. Ancak güvenlik açıklarını belirlemek ve düzeltmek için bilgi güvenliği önlemlerinizi dahili olarak da düzenli olarak denetlemeniz gerekir.
Bir BGYS’nin eksiklikleri
Bir BGYS kusursuz değildir. İşte bir BGYS’nin kritik eksiklikleri.
İnsan Hataları
İnsan hataları kaçınılmazdır. Gelişmiş güvenlik araçlarına sahip olabilirsiniz. Ancak basit bir kimlik avı saldırısı, potansiyel olarak çalışanlarınızı aldatarak onların kritik bilgi varlıkları için oturum açma kimlik bilgilerini farkında olmadan ifşa etmelerine yol açabilir.
Çalışanlarınızı en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda düzenli olarak eğitmek, şirketinizdeki insan hatalarını etkili bir şekilde en aza indirebilir.
Hızla Gelişen Tehdit Ortamı
Sürekli yeni tehditler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla BGYS’niz, gelişen tehdit ortamında size yeterli bilgi güvenliğini sağlamakta zorlanabilir.
BGYS’nizi düzenli olarak dahili olarak denetlemek, BGYS’nizdeki güvenlik açıklarını belirlemenize yardımcı olabilir.
Kaynak Sınırlaması
Söylemeye gerek yok, kapsamlı bir BGYS uygulamak için önemli kaynaklara ihtiyacınız var. Sınırlı bütçeleri olan küçük şirketler, yetersiz BGYS uygulamasıyla sonuçlanacak şekilde yeterli kaynakları dağıtmak için mücadele edebilir.
Gelişen Teknolojiler
Şirketler, AI veya Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi yeni teknolojileri hızla benimsiyor. Ve bu teknolojileri mevcut BGYS çerçevenize entegre etmek göz korkutucu olabilir.
Üçüncü Taraf Riskleri
Şirketinizin, operasyonlarının çeşitli yönleri için üçüncü taraf satıcılara, tedarikçilere veya hizmet sağlayıcılara güvenmesi muhtemeldir. Bu harici varlıkların güvenlik açıkları veya yetersiz güvenlik önlemleri olabilir. BGYS’niz, bu üçüncü tarafların ortaya koyduğu bilgi güvenliği risklerini kapsamlı bir şekilde ele almayabilir.
Bu nedenle, üçüncü taraflardan gelen güvenlik tehditlerini azaltmak için üçüncü taraf risk yönetimi yazılımı kullanın.
Öğrenme Kaynakları
Bir BGYS’yi uygulamak ve dış denetime hazırlanmak bunaltıcı olabilir. Aşağıdaki değerli kaynakları inceleyerek yolculuğunuzu kolaylaştırabilirsiniz:
1 numara. ISO 27001:2013 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
Bu Udemy kursu, ISO 27001, farklı kontrol türleri, yaygın ağ saldırıları ve çok daha fazlasını anlamanıza yardımcı olacaktır. Kurs süresi 8 saattir.
2 numara. ISO/IEC 27001:2022. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
Tamamen yeni başlayan biriyseniz bu Udemy kursu idealdir. Kurs, BGYS’ye genel bir bakış, bilgi güvenliği yönetimi için ISO/IEC 27001 çerçevesi hakkında bilgi, çeşitli güvenlik kontrolleri hakkında bilgi vb. içerir.
#3. Bilgi Güvenliği Yönetimi
Bu kitap, şirketinizde bir BGYS uygulamak için bilmeniz gereken tüm gerekli bilgileri sunmaktadır. Bilgi Güvenliği Yönetimi, bilgi güvenliği politikası, risk yönetimi, güvenlik yönetimi modelleri, güvenlik yönetimi uygulamaları ve çok daha fazlası hakkında bölümler içerir.
#4. ISO 27001 El Kitabı
Adından da anlaşılacağı gibi, ISO 27001 El Kitabı şirketinizde bir BGYS uygulamak için bir kılavuz olarak çalışabilir. ISO/IEC 27001 standartları, bilgi güvenliği, risk değerlendirmesi ve yönetimi gibi temel konuları kapsar.
Bu yardımcı kaynaklar, şirketinizde bir BGYS’yi verimli bir şekilde uygulamak için size sağlam bir temel sunacaktır.
Hassas Verilerinizi Korumak İçin Bir BGYS Uygulayın
Tehdit aktörleri, verileri çalmak için bıkıp usanmadan şirketleri hedef alıyor. Küçük bir veri ihlali olayı bile markanıza ciddi zararlar verebilir.
Bu nedenle, bir BGYS uygulayarak şirketinizde bilgi güvenliğini artırmalısınız.
Ayrıca, tüketiciler, hissedarlar ve diğer ilgili taraflar, verilerini korumak için en iyi uygulamaları takip ettiğinizi düşüneceklerinden, bir BGYS güven oluşturur ve marka değerini artırır.